Index Vakbarát Hírportál

Markolók szakítják le a Király utca 40. falait

2014.09.17. 08:55

Bontásra ítélték a Király utca 40. szám alatti épületet, amelyet 2006-ban még sikeresen védett meg az Óvás! Egyesület, írja a Népszabadság.

A zsidó negyedben lévő házat Hild József tervei alapján 1844-ben építették, és itt működött a Pest városához címzett italmérés is, amit Krúdy Gyula is megörökített a Boldogult úrfikoromban című regényében. A házat 2006-ban egy izraeli befektető egy önkormányzat által támogatott projekt részeként lebontatta volna, de akkor még a civileknek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal segítségével sikerült megakadályozniuk. 

A háznak azonban már akkor nem volt meg a teteje, és ez így is maradt az elmúlt 8 évben, ez vezetett oda, hogy most nyáron leszakadt az egyik födém is. Ezután született az a döntés, hogy az épületet a földszintig visszabontják, viszont a társasházat építő beruházónak kötelező lesz a homlokzatot Hild eredeti tervei szerint visszaépítenie - még akkor is, ha a homlokzat mögött lévő épület már nem fog hasonlítani az eredetire.

Az Óvás! Egyesület a hétvégi, örökségnapi rendezvényen sétát szervez a házhoz, és azokhoz az épületehez, amikre hasonló sors várhat.



Rovatok