Index Vakbarát Hírportál

Mégis elindult a forgalom a Lánchíd utcán

2014.09.30. 23:44 Módosítva: 2014.10.01. 12:31

Kedd este is dolgoztak a munkások a Várkert Bazár előtti Lánchíd utcában, de a Vs.hu kedd esti információja szerint jogszabályt sért a kivitelező, ha szerdán átadják a területet a forgalomnak.

Szerda reggel viszont a BKK Futár szolgálatának adatai szerint a buszközlekedés mégis megindult az utcában. Az Index munkatársai reggel negyed 9-kor gond nélkül át tudtak autózni a Lánchíd utcán. Az Attila út felőli kereszteződésnél már működtek a lámpák, be lehetett hajtani a frissen térkövezett utcába az Alagút felé. Riportereink hamarosan újra jelentkeznek a helyszínről, emellett kérdezzük az ügyről a közlekedési hatóságot és az illetékes kerületi önkormányzatot is.

A Vs.hu kedd este azt írta: a közlekedési felügyelet nem adott engedélyt, és a kivitelezőt a hatóság félrevezetésével vádolta meg, mert teljesíthetetlen időpontra ígérte az utca átadását. Szerintük látható volt, hogy nem készülnek el időre a munkálatokkal.

Mindez azután derült ki, hogy a fővárosi kormányhivatal közlekedési felügyelete helyszíni szemlét tartott kedden. Meghívást kapott a kivitelező és több hatóság is, de a bejárást sem tudták megtartani, mert a kivitelező nem zárta le a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet. Gond volt többek között a víznyelőkkel is, ezek a kialakításuk miatt veszélyt jelentenek a kerékpárosokra.

Csak a bringaútra hajtva férnek el a buszok a Várkertnél

A felügyelőség ezután kijelentette, hogy nem adnak engedélyt a forgalomba helyezésre, viszont a kivitelező közölte, az utcát holnap át akarják adni. Így szerdán csak jogszabályt sértve, hatósági engedély nélkül lehetne átadni a a területet a forgalomnak.

A következő helyszíni szemlének még nincs pontos időpontja, de leghamarabb két hét múlva lehet, írja a lap. Kedd délután még azt közölte az I. kerületi önkormányzat, hogy területen elvégezték a garanciális hibajavításokat és megtörtént a műszaki átadás-átvétel, megindulhat majd a buszközlekedés és a célforgalom.

Megkerestük az ügyben a BKK-t szerda reggel, ezt válaszolták:

„A tegnapi, szeptember 30-i helyszíni bejáráson részt vett a beruházó I. kerület, a kivitelező, a hatóság és a BKK is. A buszok október 1-jétől mint az ideiglenes, terelt forgalmi állapot egyik üteme fognak közlekedni az utcán, fokozott figyelemmel és sebességkorlátozással. Mivel a Lánchíd utca nem egy teljesen új létesítmény, hanem egy meglévő út átalakítása, ezért az építésközi ideiglenes állapotban való ráhajtás, a kivitelezővel megfelelően egyeztetve és a biztonságot fenntartva megfelelő megoldásnak számít. (Hasonlóan történik ez sok más útfelújítás esetén is, pl. amikor a sávok egy része már készen van, egy része még épül.) Mindez nincs eljárási összefüggésben azzal, hogy átalakítás hatósági forgalombahelyezési eljárása csak később zárul le. Addig természetesen a műszaki átadás-átvétel sem valósul meg. A buszok és a célforgalom tehát a munkaterületen, a kivitelező teljes felelőssége mellett, ideiglenes terelt forgalomtechnika keretében közlekednek az úton, ahogy bármely más még felújítás alatt álló út esetében is ez történik. A buszok október 1-jével való ráengedése a mai bejárás alapján bírja a beruházó-tulajdonos I. kerületi önkormányzat egyetértését is.”



Rovatok