Index Vakbarát Hírportál

Védőszerkezetet építenek a leégett Andrássy úti ház fölé

DSC 1163
2014.11.25. 13:36

Megkezdték kedden annak a védőszerkezetnek az építését, amely a nyáron tűzkárt szenvedett Andrássy úti házat fogja védeni a további pusztulástól. Az ideiglenes tető nyolc hét alatt mintegy 100 millió forintból készül el, és legfeljebb 3 évig marad a házon – mondta az MTI-nek Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke kedden.

Sághi azt is elmondta,  a fémlemeztető arra szolgál, hogy megvédje az épületet a további pusztulástól, valamint hogy segítse a lakók mielőbbi visszaköltözését.    Amint a tető felkerül és a közműveket vissza tudják kapcsolni, a földszinti, az első és második emeleti lakók visszaköltözhetnek otthonaikba - fűzte hozzá Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere.  

    
   

Az önkormányzat a tűzeset óta 50 családnak segíti a lakhatását: vannak, akiket önkormányzati lakásokban, másokat apartmanházakban helyeztek el, akik pedig önállóan oldották meg lakhatásukat, azok 100 ezer forint erejéig albérlet-hozzájárulást kapnak.

Az Andrássy úti palota július 15-én szenvedett súlyos tűzkárt, megsemmisült az épület tetőszerkezete és az alatta lévő, harmadik emeleti födém. A palota épen maradt a II. emelet feletti födémig, és állnak a III. emeleti főfalak a párkányig. A további munkához vissza kellett bontani az egykori padlásfödém síkjáig olyan megmaradt elemeket, szerkezeteket, amelyeknek értékes és ép alkotóelemei majd visszakerülnek az eredeti helyükre.

A speciális védőszerkezet műszakilag egy állványszerkezetre erősített trapézlemez-fedés. Maga a tartószerkezet acél csővázakból áll, amelyeket sűrűn a III. emeleti falakhoz rögzítenek. A csővázakat a tetejükön, vízszintes irányban acél-, és faszelemenekkel fogják össze, ehhez rögzítik a trapézlemezfedést. A szelemenekre kerül még az a fa segédszerkezet, amely elvezeti a tetőn összegyűlt csapadékvizet. A védőszerkezet a Forster Központ kizárólagos tulajdonát képezi. A munkák befejeztével visszabontható, és újra felhasználható.



Rovatok