Index Vakbarát Hírportál

Ilyen repülők is elzúgtak Buda és a belváros felett

2015.05.01. 12:01 Módosítva: 2015.05.01. 15:25

A budai alsó és felső rakpart Batthyány tér és Erzsébet híd közötti része le van zárva, mert itt tartják a Nagy Futam elnevezésű autós és légi parádét. Többek között Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is feltűnt a Duna felett, de a Magyar Honvédség bemutatója, a műrepülőgépek és akrobata helikopterek mellett a Flying Bulls flottájában történelmi repülők is elzúgtak a város felett.

Ezek között van például a P-38 Lightning - ilyennel indult korzikai expedíciójára Antoine de Saint-Exupéry, vagy az a B-25 Mitchell egykori bombázó, amit eredetileg még 1941-ben állítottak hadrendbe az Egyesült Államokban. Elsősorban a második világháborúba szánták a B-25-ösöket, de később a brit, a kanadai, a szovjet és a kínai légierő is használta ezt a típust, és összesen 9800 darabot gyártottak le belőle. Egy ilyen gép volt az is, ami 1945-ben a sűrű ködben a 80. emelet magasságában belecsapódott az Empire State Buildingbe.

A B-25-ösből a belváros felett is repülő, éppen 70 éves modell már 1945-ben készült, és a háborúban sosem vetették be. Elektronikus teszteket végeztek rajta, aztán a tűzoltók használták erdőtüzek eloltásához, mielőtt 1994-ben bekerült a Flying Bulls flottájába.

A B-25-ösben jó katonai géphez híven nem volt könnyű közlekedni, amiből pénteken a tököli reptérről felszálló repülőn mi is kaphattunk egy kis ízelítőt, pedig bombák már nincsenek is a fedélzeten. A bemutatóra átalakított változatban leszerelték a gépágyúkat, helyettük a gép farában és az orrában, a pilótafülke alatt is egy-egy kilátórészt alakítottak ki, de ezek eléréséhez kuszva-mászva kell megdolgozni az ezüstösen csillogó, 16 méter hosszú gépen.

Ahogy a videón is látható, középen még két ember is kényelmesen elfér egymás mellett ülve, de csak egy szűkülő folyosón lehet eljutni a gép farkába, a másik irányba pedig a bombák egykori tárolója felett kell átmászni a pilóták mögé, ahol egy újabb kis járat vezet az igazi orrpanorámához.

B-25-ös bombázó belülről

„Ezek a repülőgépek legendák, igazi kuriózumok" – mondta többek között a B-25 Mitchell-ről a pénteken a Lánchíd alatt is átrepülő Besenyei Péter a csütörtöki előbemutatón Budaörsön, amikor az ottani reptéren bárki megnézhette közelről a gépeket. Szerinte a világon alig-alig repül belőlük egy-kettő, és nem mindig ilyen állapotban.



Rovatok