Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz népszavazás a budapesti olimpiáról

D  YT20150706035
2015.12.02. 10:33
Lesöpört népszavazási kezdeményezés az olimpiáról, illegális taxis feketelista, a BKK-tól einstandolt nagy közbeszerzések, ingyen az államnak ajándékozott Dagály fürdő - ezek a pontok voltak a fővárosi közgyűlés szerdai menüjén.

Nem lesz a hamburgihoz hasonló népszavazás a budapesti olimpia megrendezéséről, lesz viszont együttműködési megállapodás a 2024-re tervezett játékok előkészítéséről a kormánnyal, erről döntött a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén. A Fidesz-frakció nem volt teljesen egységes a népszavazás elutasításában, hárman is a szocialista Horváth Csaba javaslata mellett voksoltak, például Ughy Attila és Karsay Ferenc is.

Tarlós István pulpituson kifejtett vezérvéleménye szerint a népszavazási kezdeményezés szimpla politikai haszonszerzés. A főpolgármester egyébként úgy gondolja, hogy ha túl sokszor nyúlunk ehhez a lehetőséghez, akkor devalválódni fog, mint az aláírásgyűjtések. Hozzátette: a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben a kérdésben.

A közgyűlés taxisdemonstrációval kezdődött: az egyik szakszervezet sárga rózsákat osztogatott. A szakszervezet vezetője elmondta, hogy a drosztengedélyek szabálytalan bevonása ellen tüntetnek, és szerintük az ügyben illetékes BKK eddig elszabotálta az érdemi tárgyalásokat.

Karsai Katalin, a Magyar Taxisok Szakszervezetének szóvivője szerint a BKK illegális feketelistát írt össze azokról a taxis vállalkozókról, akik valamiért nem tetszenek neki. A listán levő 27 cég mintegy ezer taxisának a munkáját azzal akadályozza a BKK a szakszervezet szerint, hogy húzza az időt a gépjárművek szemléjénél, így azok nem állhatnak forgalomba. A BKK igazgatója ezt cáfolta, majd a felek megegyeztek egy közeli találkozóban.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy egy saját kft-t hoz létre a 300 millió forintnál nagyobb értékű közbeszerzések lebonyolítására, amiket eddig a főváros cégei, például a BKK saját maguk intéztek. Az elmúlt két évben 30 ilyen tender volt, összesen 30 milliárd értékben.Az értékhatár alatti közbeszerzéseken is rajta tartja a szemét az új kft: folyamatosan ellenőrzi azok indokoltságát, szabályosságát.

(Borítókép: Kövér László, Szabó Bence a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Tarlós István főpolgármester, Borkai Zsolt a MOB elnöke és Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Parlament folyosóján 2015. július 6-án. Az Országgyűlés ezen a napon szavazott a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékról. Fotó: MTI / Illyés Tibor)

 

Frissítés: Döntés született arról is, hogy a fővárosi önkormányzat ingyenesen átadja a Dagály fürdő ingatlanát a magyar államnak. A fürdő még 2016 augusztus 30-ig üzemel a jelenlegi formájában, utána bezár, mert elkezdődik a felújítása. 2017-ben megrendezik a vizes vébét, majd a világbajnokság után szeptemberben újra megnyit a Dagály, és a tervek szerint a főváros cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. üzemeltetheti tovább.

Frissítés 2: A 3-as metró infrastruktúra-felújításának előkészítéséről szóló előterjesztés vitájánál buggyant ki a képviselőkből az addig visszafojtott löttyös indulat. Elsőként Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője szólt be Tarlós Istvánnak, hogy nem jól tudja képviselni a fővárost a kormányzattal szemben, a BKV támogatása még mindig nem megoldott.

Tarlós ezen úgy felhúzta magát, hogy kijelentette: ízléses volna, ha a képviselőnő csendben maradna. Gy. Németh Erzsébet viszont tovább ütötte a vasat, mondván, őt a főpolgármester nem tudja megsérteni. Öt év eltelt, választ kell adni a BKV működtetésével kapcsolatos kérdésekre, méghozzá elegánsabb, visszafogottabb módon.

Tarlós erre megismételte azt a korábban már elejtett bókját, hogy Gy. Németh Erzsébet egy áruházi részlegvezetőre emlékezteti, hozzátéve, hogy ennél jobban nem lehet reagálni az elhangzott pofátlanságra.

Maguk teljesen eladósították a BKV-t. Nekem ne öt évezzen, ne nyugtasson engem, mint nevelőnő a visszamaradott tanítványát!

– közölte fennhangon.

Kocsis Máté fideszes képviselő is a főpolgármester segítségére sietett, azt javasolva Gy. Németh Erzsébetnek, hogy a BKV ügyében tegye meg, hogy a jövőben nagyon mélyen hallgat. Kocsis szerint amit a képviselőnő művel, az vérlázító provokálás: a főváros vezetése most azt a kupacot lapátolja el, amit az előző városvezetés (aminek tagja volt Gy. Németh Erzsébet is) itt hagyott. (Kocsis arra célzott, hogy a kormány nemrég átvállalta a BKV 53 milliárd forintos adósságát.)

Horváth Csaba az MSZP részéről hozzátette: nemcsak a főváros adósságát vitte el a kormány, hanem a pénzét is. A vita elültével a képviselők ellenszavazat nélkül elfogadták a 3-as metró felújításával kapcsolatos előterjesztést.



Rovatok