Index Vakbarát Hírportál

Már izzítják a láncfűrészeket Budapesten

05
2016.04.23. 07:19
Három nagyobb fővárosi zöldterületen is izzítják a láncfűrészeket, a Városligetben, az Orczy parkban és a Római-parton. Hétvégén civilek tüntetnek a fairtás ellen, a jövő nemzedékek szószólója is óvná a zöldfelületeket. A favágók azzal védekeznek, hogy a kivágottak helyén még több fa lesz.

A jövő nemzedékek szószólója a Föld Napján az Orczy-park fái és a fővárosi zöldfelületek megóvását szorgalmazza. Szabó Marcel üdvözli a Föld Napja Alapítvány Fákat a Földnek faültetési kezdeményezését, egyben felhívja a figyelmet az értékes városi faállomány megóvásának fontosságára. A közlemény nem véletlenül született, Budapesten mintegy 2000 fa van veszélyben.

A városligeti hadszíntér

Pro:

A Városligetben  a  Liget Projekt keretében több száz fát terveznek kivágni, holott egy idei közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75%-a új épületek létesítése nélkül akarja a Városliget megújítását, ezért négy civil szervezet a Budapesti Városvédő Egyesület, a Civil Zugló Egyesület, a Levegő Munkacsoport és a Városliget barátai tiltakozást szervez a hétvégére.

A Városligetnél már felizzottak egyszer a kedélyek:

Illés: Csak néhány ember zsebéről szól az ország és a fák sorsa

Kontra:

A Liget projektet vezénylő Városliget Zrt. nemrég videóban próbálta nyugtatni a kedélyeket. Eszerint a favágás és a múzeumi negyed kiépítése után nem csökken, hanem 5%-kal nő a zöldfelület a Városligetben. Elhangzik az is, hogy a városligetben 600-650 fa szorul segítségre, nagyjából a negyedét tudják idén meggyógyítani.

Az Orczy-kerti front

Pro:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) újabb 145 fa kivágására kapott engedélyt az Orczy parkban, a Ludovika Campuson, írta korábban blogján az LMP józsefvárosi képviselője, aki ezért polgári engedetlenségi mozgalmat szervez. Jakabfy Tamás úgy tudja, eddig már 131 fát már kivágtak az építkezések miatt, tehát összesen 276 fa lesz az építkezés áldozat. 

Kontra:

A Ludovika Campus Projekt honlapjára kitett közlemény szerint a fákat, amelyek nem a történeti park területén találhatók, nemcsak a beruházás miatt kell most kivágni, hanem azért is, mert nagy részük elöregedett, vagy megrongálta a vihar.  A kivágásra ítélt fák és cserjék közül 83 olyan, amit kifejezetten egészségi, esztétikai és környezeti veszélyességi szempontból kell eltávolítani. Az érvényes hatósági engedély arról is szól, hogy ezeket a fákat pótolni kell, ráadásul úgy, hogy később még több legyen: egy hektárral nő majd a zöldfelület és a ma még elzárt területek is a park szerves részeivé válnak majd a jövőben.

A Római-parti blitzkrieg

Pro:

Mintegy 1500 fát kell kivágni a Római-parton a 2016-ban elkezdődő árvízi védműépítés miatt. (A gáttal 2018 végéig készülnek el, a beruházás 10 milliárd forintos uniós támogatást kap.) "Tőlem ne féltse senki a Római partot, én ott nőttem fel. Tökéletes partrendezés lesz, természetközeli állapotok lesznek" - jelentette ki Tarlós az ATV-ben.

Kontra:

A hatalmas famennyiség bejelentésén annyira ledöbbentek a korábban hangosan tiltakozók, hogy egyelőre szóhoz se jutnak.



Rovatok