Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik több buszjárat a 4-es metró miatt

2016.05.13. 16:24
Összesen 35 buszvonalon lesz változás június 4-től, a BKK lezárta tervekről szóló lakossági egyeztetést, áll a társaság honlapján.

A változások részletesen:

Hegyalja úti és a Rákóczi úti autóbuszjáratok, a 7-es és a 33-as járatcsalád:

  • A 8-as autóbusz helyett az új, hosszabb útvonalú 8E járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között, az utasokat csuklós járművek szállítják. A járat Budán alapjáratként, Pesten, a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. Az autóbuszok megállnak a Március 15. téren, majd innen a Blaha Lujza térig minden megállóban, tovább Újpalotáig pedig a 107-es autóbusz megállítási rendje szerint (a Tisza István tér és az Apolló utca érintésével).
  •  A 107-es autóbusz a továbbiakban nem közlekedik, a 7-es autóbuszok sűrűbben közlekednek.
  •  Az új, hosszabb útvonalú 108E járat a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között, a 8E járathoz hasonlóan Budán alapjáratként, Pesten, a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. A 239-es autóbusz útvonalát módosított formában szolgálja ki, mindkét irányban betér Kelenföld vasútállomáshoz. A járat biztosítja a belváros és Gazdagrét közötti közvetlen kapcsolatot.
  •  A 133-as járat a továbbiakban 133E jelzéssel közlekedik. Az új 133E buszok a 133-as járathoz képest más megállóhelyeken állnak meg: a budai szakaszon a maihoz képest megállnak a Háros utca, Savoyai Jenő tér és Építész utca megállóhelyeken, a pesti szakaszon pedig a Március 15. tér, az Uránia és a Miskolci utca/Csömöri út megállóhelyen, nem állnak viszont meg az Apolló utcánál.
  •  A 233-as járat a javaslatban meghirdetettek szerint a jövőben nem közlekedik, szerepét a Rózsakerti lakótelep és Baross Gábor-telep térségében a 101B és a 101E járat, a Nagytétényi út–Budafoki út térségében a 33-as és a 133E busz, illetve a 114-es járatcsalád veszi át.
  • A 178-as járat továbbra is változatlan útvonalon közlekedik, de megáll a Március 15. téren is.
  • A 110-es és a 112-es autóbusz hétköznap késő este, szombaton kora reggel és késő este, illetve vasárnap egész nap csak a Thomán István utca és a Keleti pályaudvar között közlekedik.

XI. kerületi hálózat, és az elővárosi járatok:

  • A 8-as autóbusz helyett az új, hosszabb útvonalú 8E járat közlekedik Kelenföld vasútállomás és Újpalota, Nyírpalota út között, az utasokat csuklós járművek szállítják. A járat Budán alapjáratként, Pesten, a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. Az autóbuszok megállnak a Március 15. téren, majd innen a Blaha Lujza térig minden megállóban, tovább Újpalotáig pedig a 107-es autóbusz megállítási rendje szerint (a Tisza István tér és az Apolló utca érintésével).
  • Az új, hosszabb útvonalú 108E járat a Gazdagréti tér és Újpalota, Nyírpalota út között, a 8E járathoz hasonlóan Budán alapjáratként, Pesten, a Blaha Lujza tér és Újpalota között gyorsjáratként közlekedik. A 239-es autóbusz útvonalát módosított formában szolgálja ki, mindkét irányban betér Kelenföld vasútállomáshoz. A járat biztosítja a belváros és Gazdagrét közötti közvetlen kapcsolatot.
  • A 153-as autóbusz Őrmező térségében mindkét irányban betér a Kérő utca felé, Kelenvölgy térségében pedig a Bazsalikom utca felé, majd ezt követően a mai útvonalával megegyezően, a Csákvár utca–Andor utca–Tétényi út nyomvonalon éri el Újbuda-központot és a Neumann János utcát. A járat csak hétköznap közlekedik.
  • A 153A autóbusz a továbbiakban nem közlekedik, szerepét a teljes nappali üzemidőben közlekedő 154-es járat veszi át.
  • A 154-es autóbusz Kelenföld vasútállomás M és a Kosztolányi Dezső tér között az 53-as buszhoz hasonlóan a Budaörsi úton és a Nagyszőlős utcán keresztül közlekedik, és a továbbiakban nem érinti az Infopark térségét, azonban a járat bizonyos hétköznap reggeli indulásai továbbra is a Neumann János utcáig közlekednek 154B jelzéssel. A járat szerepét az Etele út és a Tétényi út térségében a meghosszabbított útvonalú 58-as autóbusz veszi át.
  • A 150-es járat változatlan formában közlekedik a továbbiakban is.

Őrmező, a Budaörsi út belső része

  • A Budaörsi út belvárosi kapcsolatát a továbbiakban a 239-es autóbusz helyett az új 108E járat látja el, mely Gazdagrét és Újpalota között közlekedik.
  • Az 53-as, a 140-es, a 140A, a 142-es és a 240-es autóbusz a korábban meghirdetettekkel ellentétben továbbra is változatlan útvonalon közlekedik.
  • Ugyancsak az új csomóponti kialakítás miatt módosul a 187-es járat útvonala Őrmező térségében. A gyorsabb haladás érdekében a 187-es autóbusz Kelenföld vasútállomástól indulva a Budaörsi úti új csomópont felé haladva tér a Balatoni útra. A módosuló útvonalon a Kőérpataki dűlő megállóhely helyett a Balatoni úton található Keserűvíztelep (Bobpálya) megállót szolgálja ki Kamaraerdő felé is, valamint érinti a Sasadi út megállót.
  • A 253-as autóbusz a továbbiakban nem közlekedik. A Fehérló utca környékétől a kerület központjába ezentúl sűrű járatok közötti vonzó átszállással nyílik utazási lehetőség: a Budaörsi úti járatokkal és az igen sűrűn közlekedő 17-es vagy a 61-es villamossal, vagy a Kelenföld vasútállomáshoz ezentúl mindkét irányban betérő 108E buszról az M4-es metróra való átszállással lehet eljutni.
  • A Budaörsi út és a Sasadi út kereszteződésében megépülő új, külön szintű csomópontot április 16-án adták át. Az új csomópontnak köszönhetően az egyeztetésen meghirdetettek szerint az autópályán át az elővárosi települések irányába közlekedő járatok – a 40E, a 172-es, a 172B, a 173-as, a 188E és a 272-es busz – Kelenföld vasútállomás végállomástól indulva a Sasadi út kereszteződésénél egyből felhajtanak az autópályára. Az új csomóponti geometria révén menetidejük több perccel rövidebb. Az útvonal-módosítás következtében az említett járatok nem érintik a Gazdagréti út megállóhelyet, azonban új megállóhelyet kaptak a Sasadi útnál, ahol át lehet szállni a BAH-csomópont felől érkező autóbuszokról.

Kelenvölgy

  • A 252-es járat a továbbiakban nem közlekedik. Szerepét Őrmező és Újbuda-központ között a 150-es és a módosított útvonalon közlekedő 154-es járat, míg Kelenvölgy és Őrmező között a Kelenvölgybe és a Kérő utca felé betérő 153-as buszjárat veszi át. Kelenvölgy és Újbuda központja között a továbbiakban a meghosszabbított útvonalú 58-as és a 153-as busszal lehet utazni átszállás nélkül.
  • A 258-as járat a továbbiakban nem közlekedik, szerepét az 58-as, a 250-es, valamint betétjáratai veszik át.
  • Az 58-as autóbusz útvonala hosszabb lesz: a járat a továbbiakban Kelenföld vasútállomástól az Etele út–Tétényi út útvonalon Újbuda-központig közlekedik. Az 58-as járat meghosszabbításával a Bazsalikom utca térségén kívül a Hunyadi Mátyás út felől is átszállás nélkül elérhetővé válik többek között a Szent Imre Kórház és a kerület központja.

Kelenföld

  • A 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz a Kosztolányi Dezső téri végállomástól meghosszabbított útvonalon, a Móricz Zsigmond körtérig közlekedik. A 214-es autóbuszjárat ezentúl a 213-as járathoz hasonlóan a Kondorosi úton tér át a Fehérvári útról a Tétényi útra, így a Tétényi út déli szakaszáról, többek között a Bornemissza tér környékéről ez a járat is igénybe vehető az M4-es metró Bikás park állomásának, valamint a kerület központjának közvetlen eléréséhez. A 214-es járat ezentúl csak csúcsidőszakban közlekedik a járatcsalád többi tagjához hangolt menetrend szerint. A 114-es autóbusz a területi lefedettség bővítése érdekében a továbbiakban megáll az Albertfalva kitérő és a Kalotaszeg utca megállóhelyen.

Nagytétény

  • A 133-as és a 233-as autóbuszok helyett az új 133E járat közlekedik azonos útvonalon, módosított megállási rend szerint. Kiszolgálja a Háros utca, a Savoyai Jenő tér, az Építész utca, a Március 15. tér, az Uránia és a Miskolci utca / Csömöri út megállóhelyet, azonban nem áll meg a Vágóhíd utca és az Apolló utca megállóban. A járat a továbbiakban is érinti a Kelenföldi Erőmű megállóhelyet.

Budatétény

  • A 101-es autóbusz a továbbiakban új, 101E jelzéssel közlekedik, bővülő kínálata pótolja a 233-as busz által nyújtott belvárosi kapcsolatot. Jelentősen bővül a járat üzemideje, ezentúl hétköznapokon 5 és 22 óra között folyamatosan közlekedik. Csúcsidőszakban minden második autóbusz 101B jelzéssel az alábbi útvonalon jár a Terv utca és a Budatétényi sorompó megálló között: a VII. utca–Dózsa György út–Minta utca útvonalon éri el a Rózsakert utcát, innen a 101E-vel azonos útvonalon tér vissza Kelenföld vasútállomáshoz. A 101B járatok nem érintik Budatétény vasútállomás (Campona) végállomást.

Budafok-Felsőváros

  • A 250-es busz közlekedését a továbbiakban új betétjáratok segítik.
  • A 258-as busz a továbbiakban nem jár, szerepét a sűrűbben közlekedő 58-as, a 250-es, valamint betétjáratai veszik át.
  • A 158-as járat üzemideje bővül, ezentúl hétköznap napközben is közlekedik. Az üzletek vasárnapi nyitvatartását szabályozó törvény módosításával a járat hétvégi közlekedési rendje nem változik.
  • A meghirdetett módon bővül az 58-as járat útvonala. Az autóbuszok Kelenföld vasútállomás Etele téri oldalának elérését követően az Etele út–Tétényi út–Bocskai út útvonalon egészen Újbuda-központig közlekednek. A fejlesztés révén közvetlenül elérhetővé válik a XXII. kerületi gyűjtőterületek felől többek között a belső Tétényi út és a XI. kerület központja.
  • A 251-es járat útvonala változik: a buszok a Savoya Park felé nem térnek be a Városház térhez, hanem a Savoyai Jenő téren balra, a Leányka utcára fordulva közlekednek. Ennek köszönhetően a járat útvonala a budafoki szakaszon egyszerűbbé válik.


Rovatok