Index Vakbarát Hírportál

Magvába holt terv maradt a Cédrus kilátó

2016.08.17. 00:41
Az egyik legnagyobb magyar építőipari cég néhány éve grandiózus kilátótorony tervezésére adott megbízást egy tervezőirodának. A Cédrus fantázianévre hallgató 130 méter magas építmény felhúzására megvolt a hitelkeret, a megtérülési számítás, de végül elfogytak a megfelelő helyszínek.

Kell egy torony.

– fogalmazódott meg az egyik nagy magyar építőipari cég vezetőjének fejében, amikor megtudta, hogy egy amerikai nemzeti park szélén felállított kilátó fél év alatt behozta az árát. A magát megnevezni nem kívánó, ismert nagyvállalkozó egy régebbi nyilatkozatában lapunknak elmondta: már korábban is foglalkoztatta a gondolat, hogy egy jelképszerű magas építményt építsen Pesten, de akkor még óriáskerékben gondolkodott. Körbenézett a világ nagyvárosaiban és azt tapasztalta, hogy a kilátótorony a legnagyobb üzlet, ezért, mint mondta, toronyra váltottak.

Elkészíttette a Cédrusra elkeresztelt, 130 méter magas, 2000 négyzetméter helyigényű kilátó részletes terveit Kis Péter tervezővel, akinek egyik nagy munkája például az állatkerti Nagyszikla rekonstrukciója volt. A beruházásra pontos kalkulációt is készített, amire hitelígérvényt is kapott, abban az esetben, hogy megfelelő helyen tud egy legalább 25-30 évre szóló területhasználati szerződést felmutatni. A teljes koncepció 2012-re állt össze.

Itt jöttek a nehézségek.  Az első kiszemelt helyszín túl merészre sikeredett, a Margitszigetről hamar le kellett mondani. A második kiszemelt helyszín a tervezett kormányzati negyed volt a Westend mögött, ám ezt hamarosan felülírta a legutolsó terv: a lebontott Vidám Park dél-keleti sarka. Ez a pont az Andrássy út tengelyében helyezkedik el. Az Állatkertnek azonban más tervei vannak a volt vidámparki területtel: óriási biodómot építenek, kormányzati támogatással.

A torony lába alól tehát elfogyott a talaj, és úgy tűnik örökre terv marad. Pedig a nagyvállalkozó mindent előre kikalkulált. A Cédrus eszerint másfél év alatt megépíthető lenne és négymilliárd forintba kerülne, amit az építőipari cég finanszírozna hitelből. A számítások szerint évi 400 ezer látogató kellene ahhoz, hogy a projekt visszahozza a pénzt, és kijöjjön nullszaldóra. A  számításnál 8 eurós jegyárral kalkuláltak.

Hogy miért Cédrus? Ezért:

A kilátó formája Csontváry Magányos cédrusát idézi. A Cédrus az ötletgazda szerint az egyensúlynak, a felboríthatatlanságnak is szimbóluma, mert a gyökere hasonló méretű, mint koronája. A torony tartószerkezete a terv szerint egy, a lépcsőházat magában foglaló központi magból és abból kiálló merevítő bordákból áll. A torony tetején kapna helyet a kilátóterem, az aljában pedig egy kisebb rendezvényterem.



Rovatok