Index Vakbarát Hírportál

Tarlós parancsára már 1500 facsemetét ültettek el

2016.11.29. 09:53 Módosítva: 2016.11.29. 10:00

Tarlós István főpolgármester egy hónapja hirdette meg a hároméves, Tízezer új fát Budapestre! programját, ebből az idei évre ütemezett 1700-ból már 1500-at elültetett a Főkert.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a mostani faültetések Budapest 20 kerületének 62 utcáját érintik. Többek között teljessé vált a Városligeti fasor fehér virágú vadgesztenyesora, 12 új facsemete került az V. kerületi Alkotmány utcába, megújultak a Ferihegyi gyorsforgalmi út, a X. kerületi Gyömrői út és a XIV. kerületi Nagy Lajos király útjának zöldfelületei is.

Ötven darab nagyméretű gömbakácot ültettek az Üllői úton, 7 darab ezüsthársat a XIV. kerületi Fogarasi úton és 2 darab magas kőrist a Duna-korzón. Ezeken felül 75 darab magas kőris került a II. kerületi Hűvösvölgyi útra, több mint 50 darab juharfa a Hungária körút X. kerületi szakaszára és 77 darab gömbakác a IV. kerületi Fóti útra. A Kőbányai út VIII. és X. kerületi szakaszára 50 darab gömbkőrist ültettek. A program folytatása tavasszal várható.

Miközben az elmúlt öt évben 15 000(!) fát vágrak ki Budapesten, és több ezer újabb fakivágás jön a Városliget, a Római-part és az Orczy-kert átalakítása miatt, meglehetősen kevésnek tűnik a tízezer új facsemete elültetésének terve. Márcsak azért is, mert egy terebélyes, vastag kivágott fával nem ér fel három-négy friss facsemete sem. A budapesti fakataszter középkori állapotairól itt írtunk részletesen.



Rovatok