Index Vakbarát Hírportál

Nem bezárják, fejlesztik a Péterfyt

B RKL20150706037
2017.01.20. 07:34

Évtizedek óta nem látott mértékű fejlesztés előtt áll a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház – írja a Magyar Idők. A kórház igazgatója a lapnak azt mondta, hogy

  • a pszichiátriai ellátás fejlesztésére uniós forrásból 400 millió forintot kapnak,
  • 390 milliót költhetnek arra, hogy az összes osztályt is a központi telephelyre költöztethessék,
  • 205 milliót nyertek el az év végi konszolidációs pályázaton
  • így összességében annyi pénzt kaptak rövid időn belül, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa.

A főváros egészségügyének átszervezése kapcsán tavaly nyáron még a Péterfy Sándor utcai kórház bezárása is szóba került, de ez most túlhaladottnak tűnik.

A fővárosi kórházak az elmúlt években elmaradt korszerűsítésére idén rendelkezésre álló 11,1 milliárd forint uniós forrást már szét is osztották a kórházak között. A központi büdzséből a fejlesztésre szánt ez évi 40 milliárd forintos keret felhasználása azonban csak azután kezdődhet meg, hogy a kormány márciusban jóváhagyja az Egészséges Budapestért program következő szakaszát.

A 11,1 milliárdos keretből nyolc kórházat hoznak rendbe, az egyik legelavultabb, a Szent János például egymaga 1,3 milliárdot kap. A másik, 40 milliárdos keretösszegből pedig megkezdenék a három centrumkórház tervezését (ez Észak-Pesten a Honvédkórház, Dél-Pesten a Szent István–Szent László–Országos Kardiológiai Intézet hármasából jön létre, Dél-Budán pedig egy teljesen új intézmény épülne a XI. kerületben), valamint a 13 társkórház és a szintén ide tartozó Pest megyei intézmények, például a kistarcsai Flór Ferenc Kórház megújítását.

A Margit-kórházban új műveseállomás és műtéti blokk épül. A felújítások idejére átmenetileg ismét használatba veszik a néhány éve kiürített Árpád Kórházat, ide költöztetik a rekonstrukció idejére a kistarcsai és a Margit-kórház egy-egy osztályát. Nemcsak korszerűsítések, átszervezések is lesznek: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban például egy pszichiátriai központot terveznek, a Heim Pál Kórházban pedig gyermekinfektológiát.



Rovatok