Index Vakbarát Hírportál

Foltosabb ez az utca, mint egy kolduskabát

DSC 3237
2017.12.15. 17:42

A napokban írtunk a rákospalotai Mogyoród útjáról, aminek egy szakasza annyira foltos a sok kátyúzástól, hogy beférne a Guinness Rekordok Könyvébe. Megkerestük a XV. kerületi önkormányzatot, hogy adjon magyarázatot a már műalkotásszámba menő utca állapotáról.

Mint Németh Tibor, a XV. kerületi önkormányzat városüzemeltetési főosztályvezetője elmondta, a Mogyoród útja egy szakaszáról van szó, a Régi Fóti út és a Csobogós u. között, és tulajdonképpen eddig bármelyik évben fel tudták volna újítani. 

Csakhogy az utca alatt húzódna az új, egy egyméter átmérőjű főgyűjtő szennyvízcsatorna, ami részben már korábban (1995 környékén) megépült, és erre kéne továbbvinni. Mivel a továbbépítés fővárosi feladat lenne, a kerület évekig várt arra, hogy folytatódjon a beruházás, ezért nem nyúlt hozzá komolyabban a szakasz aszfaltjához.

Ahogy az lenni szokott, a beruházás évről-évre húzódott. Bár többször is megvolt a felújításra a két évre kiadható építési engedély, mindig le is járt. A főgyűjtő-építés nélkül pedig azért nem mert nekiállni az útfelújításnak a kerület, mert az azt követő 5 éves burkolatbontási tilalom a csatornaépítést tolta volna el hosszabb időre.

Az építési engedély jelenleg is megvan Németh Tibor tájékoztatása szerint, sőt

most úgy néz ki, lesz a főgyűjtő-építésre is pénz.

A 2018 évi költségvetés tervezete ugyanis tartalmazza a főgyűjtő-építésre (és útfelújításra) szánt 900+400 millió forintot. Csakhogy a nem elfogadott költségvetés nem szentírás, így az összeg is kicsúszhat még belőle.

Ezért Németh elmondása szerint előkészítettek egy B-verziót is. Ha mégse lesz pénz megint a főgyűjtőre, akkor nem útfelújítás lesz nyáron Magyarország legfoltosabb útszakaszán, hanem aszfaltszőnyeg-csere. Ahhoz ugyanis nem kell burkolatbontási engedély, és így utána nem lesz tilalom se.

Az, hogy ez eddig miért nem jutott a kerület eszébe, nem derült ki.

Felhívás: Ha valaki a Mogyoród útjánál is toldozott-foldozottabb utat tud mutatni és beküldi annak fényképét erre az e-mail címre, akkor garantáljuk, hogy addig nem szállunk le az utca közútkezelője nyakáról, amíg valami változás nem történik.



Rovatok