Index Vakbarát Hírportál

Az összes fát kivágják a Semmelweis utcában

2018.02.19. 10:19 Módosítva: 2018.02.19. 17:38

A belvárosi önkormányzat fideszes többsége úgy döntött, hogy a Semmelweis utca felújítása előtt az összes fát – egészségeset és beteget egyaránt – kivágják, írja a Doktor Ötker blog. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak.

Az utcát már 2014-ben fel akarta újítani a kerület, de ez végül elmaradt. Akkor készült  a blog által idézett Főkert-szakvélemény a fák állapotáról, ami a kivágásuk szükségességét rögzítette.

"A Semmelweis utca, amely korábban a dús lombú fák miatt árasztott különleges hangulatot, nem sokkal később egy durva beavatkozás áldozata lett. A fák koronáját csonkították meg jelentősen" – írja a blog. A Semmelweis utcát 2015-ben sem újították fel, majd idén a korábban átültethetőnek nevezett fákat is kivágásra ítélték, mert az átültetés előkészítése hosszú időt venne igénybe.

A Főkert közleményében azt írta, hogy az utcában az idős fasor fáinak állapota az elmúlt évtizedben erőteljesen leromlott. A fák megdőltek, és már néhány éve drasztikusan vissza kellett gallyazni őket. „A fák leromlott egészségi állapotából kifolyólag célszerű a teljes fasor-rekonstrukció végrehajtása, mely mind esztétikailag, mind a lakosság és a járművek balesetvédelme érdekében a legmegnyugtatóbb megoldást jelenti" – írták.

A közleményben azt állítják, hogy az újonnan telepített korai juhar fák „mind biológiai értékükben, mind megjelenésükben hamar túl fogják teljesíteni" a mostani fákat.



Rovatok