Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották a segwayt és beerbike-ot a belvárosi sétálóutcákból

B RKL20170708022
2018.05.29. 12:40
Belváros képviselő-testületének döntése értelmében június közepétől tilos a használata a Belvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezeteken az alábbi eszközöknek: segway, elektromos kerékpár, elektromos roller, hoverboard, elektromos gördeszka, sörbike, riksa, áll a kerület közleményében.

A fenti eszközökről a sétálóutcákban le kell szállni, és azokat gyalogosan tolva vagy kézben tartva lehet közlekedni. A jogszabályról a kölcsönző/bérbeadó természetes-, vagy jogi személyeknek, cégeknek tájékoztatniuk kell az eszköz használóit.

Az indoklás szerint az utóbbi években a rendeletben felsorolt elektromos közlekedési eszközök elterjedése tömeges lakossági panaszt váltott ki a Belvárosban. Ennek főbb oka, hogy ezeket az eszközöket használatában rutintalan személyek vezetik, a gyalogos járdán, relatív nagy sebesség mellett, az elektromos motorból adódóan a gyalogosok számára kevésbé észrevehetően, zajtalanul. Emiatt a gyalogos közlekedésre fokozottan balesetveszélyesek.

A jogszabály szerint ezek az eszközök már tavaly nyáron is nagy számban lepték el a Belvárost, mára pedig kezelhetetlenné vált a jelenlétük. A sétálóutcákban tömegesen, sokszor fegyelmezetlenül és nagy sebességgel közlekednek, közvetlenül veszélyeztetik a gyalogosokat, lehetetlenné teszik a gyalogos közlekedésre szolgáló területek biztonságos, rendeltetésszerű használatát.

A riksák és sörbike-ok méretükből eredően eleve nem alkalmasak arra, hogy a gyalogosok közlekedésére szolgáló területen azok veszélyeztetése és zavarása nélkül közlekedjenek. Aki a rendeletet nem tartja be, akár 150 ezer forintos büntetésre, vagy 50 ezer forintos helyszíni bírságra is számíthat. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester javaslatára ugyanis módosították a képviselők a kerület közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet is. 

Lapunk korábban megszavaztatta olvasóit, hogy melyik budapesti turistajárművet utálta vagy szerette meg a nyáron.

Ez lett az eredmény. Nem véletlen, hogy a beerbike-okat már két másik belvárosi kerület is kitiltotta a közterületeiről. A segwayesekre pedig Vitézy Dávid akadt ki legutóbb.

Frissítés: Sok olvasónknak nem volt egyértelmű, hogy most akkor a járdáról is ki vannak-e tiltva ezek a fenti dolgok. A rendeletben gyalogút szerepel, az pedig nem egyenlő a járdával. A gyalogút olyan önálló út, amely a gyalogosok közlekedésére szolgál és amin eddig is tilos volt bármilyen járművel közlekedni. A gyalogutat kör alakú kék táblán kézenfogva sétáló férfi és kislány figurája jelzi. A köznyelvben sétálóutcának nevezett terület pontos neve pedig gyalogos övezet, vagy zóna, táblája pedig ugyanilyen, csak alatta ZÓNA felirat látható.

Frissítés 2:

Az érintett körzet térképét ide kattintva lehet letölteni.

(Borítókép:  Segway-jel közlekedő turisták a Hard Rock Cafe előtt az V. kerület Vörösmarty téren. 2017 nyarán - fotó:  Róka László / MTI)



Rovatok