Index Vakbarát Hírportál

A főváros cégei is felvették a harcot a hőséggel

2018.07.29. 17:33

Tarlós István főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén, locsolják az utakat, vizet osztanak, tovább tartanak nyitva a strandok – írja az MTI.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnap déltől Vörös kódot léptetett életbe a rendkívüli hőség miatt, a fővárosban pedig ez alatt

  • a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. 20 kocsival locsolja a budapesti utakat, nappal a lakótelepeken és a sűrűn lakott városrészekben, éjszaka pedig a főútvonalakon, a sínek hűtését pedig a BKV megrendelésére végzik az adott vonalakon és időszakban,
  • míg a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. által üzemeltetett strandok – Palatinus, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői –  a hőségriadó ideje alatt 1 órával tovább tartanak nyitva, hétfőn pedig vízautomatákat helyeznek ki, ahol térítésmentesen biztosítják az ásványvíz fogyasztását.

A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója kiemelte azt is, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. április közepétől október végéig működteti a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, díszkutat, csobogókat, ivókutakat, a hőségre való tekintettel pedig valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli.

A táraság kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz egyébként ivóvíz minőségű, így amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság munkatársait meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére, a játszóterek hűtéséről pedig szükség esetén akár naponta többször is gondoskodnak.

Azt ugyanakkor megjegyezték, hogy a parki, köztéri szökőkutakban a fürdés továbbra is tilos, ezért mindenkit arra kérnek, hogy nagy hőség esetén se használják fürdőzésre a szökőkutakat.

A Fővárosi Vízművek Zrt. a már megszokott módon a Deák téren várja vízosztó ponttal a fővárosiakat és a fővárosba látogatókat, ahol a déli óráktól osztanak zacskós vizet. A hőségriasztás ideje alatt a MÁV-START is figyel az emberekre, a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon biztosítanak ingyen ásványvizet az utasoknak.



Rovatok