Index Vakbarát Hírportál

Azbesztportól rettegnek az újlipótvárosiak

IMG 0126
2018.10.03. 16:57
Attól tartanak a Kárpát utcaiak a XIII. kerületben, hogy mérgező azbesztpor szállhatott lakásaikba és a környező óvodák udvaraira egy székházépület bontásakor. Ami biztos: az épületet bontják, az illetékes hatóság csöndben van.

A hét elején rengeteg lakó osztotta meg azt az információt a helyi közösségi oldalon, hogy 

a 70-es évek második felében épült KISZ-székhaz, későbbi K&H-székház bontásánál az azbesztmentesítés nem történt meg szakszerűen, ezert az azbeszt a levegőbe került, minek következményeként a bontást leállították. A bontási törmelék a helyszínen van.

Megkerestük az egyik, az ügyben aktív helyi lakót, aki elmondta, hogy információi szerint bár a belső azbesztmentesítés a bontás előtt rendesen el lett végezve, a külső homlokzat alatt a hatóság azbeszttartalmú síkpalát talált. Ezért állították le az építkezést.

A K&H Bank Zrt. Pozsonyi úti (Kárpát utcai) ingatlanának új tulajdonosa nem más, mint a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő török milliárdoshoz, Adnan Polathoz köthető PD Real Estate Development Kft. Az átlátszó.hu információi szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén.

Hozzátette, hogy a sitt, közte a homlokzat szállítása viszont nem lett leállítva, ezért aggódnak, hogy az azbesztpor folyamatosan a levegőbe kerül.

Az ügyben tájékoztatást kértünk először a helyi önkormányzattól, de ott kiderült, ők is információra várnak a Fővárosi Kormányhivataltól. A Fővárosi Kormányhivatalnál azt közölték, hogy az ügy a Pest megyei Kormányhivatalhoz tartozik, érdeklődjünk ott. Természetesen a ott is tájékoztatást kértünk azzal kapcsolatban, hogy igaz-e a hír a bontás leállításáról, valamint arról, hogy ez a hiányos azbesztmentesítés miatt történt-e, de csak a következő választ kaptuk:

Köszönjük megkeresését, a Pest Megyei kormányhivatal szakmai válaszáig szíves türelmét kérjük!

Ezt a választ már korábbról ismerjük, ugyanezt kaptuk, amikor a gázgyári Duna-part beton létesítménye alól szivárgó olajos, kellemetlen szagú folyadékról érdeklődtünk ugyanitt a Pest Megyei kormányhivatalnál (ide tartozik a regionális zöldhatóság). Azt a levelet augusztus 31-én küldtük, a szakmai választ azóta (két hónapja) hiába várjuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok