Index Vakbarát Hírportál

Hogy megy be a fa a szűk utcába?

13
2018.10.30. 05:09
Nagyjából sehogy. Az Újlipótváros középső részére elkészült fásítási tanulmányterv szerint a területen mindössze 5 darab fát tudnak ültetni. Helyette muskátlis oszlopok vannak.

Korábbi, a belvárosi utcák befásításáról szóló cikkünk nyomán megkereste lapunkat Szabó Tamás, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgálati vezetője, aki elmondta, hogy a kerület belvárosias részében, az Újlipótvárosban évek óta keresik a lehetőségeket, hogy lehetne befásítani a szűk utcákat. 

Szabó szerint nagyon nehéz dolguk van a városrészben, mert számos, egymásnak gyakran ellentmondó közterületi igénynek kell megfelelni: a közlekedési, közlekedésbiztonsági, parkolási elvárások (legyen szó egyéni gyalogos, babakocsis, kerekesszékes, kerékpáros, gépkocsis, tömegközlekedéses vagy éppen áru- és teherszállításos közlekedésről) mellett megjelenik a közterületek fásítása, zöldfelületek növelése, a rekreációs lehetőségek (pl.: parkok, játszóterek, fitneszterek, fasorok, zöld-kazetták, padok, kutyafuttatók, vendéglátó teraszok kialakítása, üzemeltetése stb.) bővítése iránti igény is. A legnagyobb kihívást azonban a közművezetékek jelentik. A szűk keresztmetszetű utcák, járdák alatt tucatnyi vezeték fut (víz, gáz, távhő, csatorna, távközlés stb.), amelyek fölé vagy közvetlen közelébe (védőtávolságába) nem lehet fákat ültetni.

Ezért a XIII. kerületi Önkormányzat fásítási tanulmánytervet készített Újlipótváros középső részére (Gogol u. – Balzac u. közötti területre), amelyben a közműadottságok alapján felmérte a fásítási lehetőségeket. A terv három helyszínt jelöl meg fásításra, ahol a közművezetékek és védőtávolságaik legkevésbé akadályozzák a fásítást (Balzac u. – a Pozsonyi út és Visegrádi között, Visegrádi u. – a Balzac u. és Gogol u. között, Pannónia u. – a Balzac u. és Csanády u. között). A fásításra 2019. tavaszán kerülhet sor, amely során 5 db fát telepítenek. Szabó elismerte, hogy ez a szám első olvasatra nem tűnik jelentősnek, azonban a fenti okok miatt már ez is számottevőnek minősíthető ezen az akcióterületen.

Ahol az önkormányzat nem tud fát ültetni, ott alternatív megoldásokkal kísérletezik: közel ezer muskátlis oszlopot helyeztek el és üzemeltetnek Újlipótváros szűk utcáiban.

(Borítókép: Radnóti Miklós utca. Fotó: Szalai Eszter / Index)



Rovatok