Index Vakbarát Hírportál

Kúria: Nem teheti ki az állam a Politikatörténeti Intézetet a Kossuth térről

D SOS20130405014
2018.11.26. 14:43

Érdekes ügyben hozott döntést a Kúria öttagú tanácsa. Az állam (kormány) ugyanis szeretné kiüríteni a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületét – ami régen épp a Kúriáé volt – hogy az vissszanyerhesse eredeti funkcióját, és ismét ott működhessen a legmagasabb bírói fórum.

 A Néprajzi Múzeum jövője megoldott a Városligetben felhúzandó új épülettel. Csakhogy a régi épület egy részét használja a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (PTI, az állampárt Párttörténeti Intézetének jogutódja) is, akiktől a kormány közös megegyezés helyett úgy szabadulna, hogy bírósággal rakatná ki őket.

Az Alkotmány utcából nyíló épületrészt még a Párttörténeti Intézet kapta ingyenes, örökös használatra a rendszerváltáskor a szocialista párttól. A kormány szerint azonban ez a szerződés, valamint az 1996-os új, mely alapján a használati jogot az állami vagyon akkori kezelőjével egyetértésében a földhivatalban bejegyezték, jogszabálysértők voltak. A kormány ezért pert indított a használati jog törléséért és az ingatlan kiürítéséért.

Az ügyben eljáró bíróságok a keresetet elutasították. A felülvizsgálati eljárásban most a Kúria felemás ítéletet hozott: kimondta, hogy a használati jog bejegyzése jogszabályba ütközött, ezért elrendelte a törlését az ingatlan-nyilvántartásból.

A kiürítésre vonatkozó keresetet viszont elutasította: a Kúria szerint az ingatlan használatára vonatkozó, az állam és a PTI közötti megállapodás a földhivatali bejegyzéstől függetlenül fennáll, a kiürítési igénynek nincs jogalapja. Az állam, ha nem akar megállapodni, egyoldalúan is felmondhatja a szerződést, de ez a kérdéskör nem képezi a per tárgyát – mondta ki a Kúria.

Ebben az esetben életbe lépnek a szerződés vonatkozó pontjai, lehet pereskedni is, de az államnak végül minden bizonnyal fizetnie kell. A Kúria döntésére reagáló közleménye szerint a Politikatörténet Intézet méltányos feltételek esetén továbbra is kész megállapodni az épületrész átadásáról.

(Borítókép:  Justitia-szobrot ábrázoló molinó a Néprajzi Múzemban 2013. április 5-én. - fotó: Soós Lajos / MTI)



Rovatok