Index Vakbarát Hírportál

Újra fahelyzet van a Városligetben

2019.02.21. 15:27

Hétfőn reggel dupla kerítések mögött, titokban, újabb fakivágások és faátültetések kezdődtek meg a Városligetben

– adta hírül a Ligetvédők közösségi oldala. A reklámkampány szerint rózsakerttel és új nagyjátszótérrel bővül a Városliget, arról azonban nem szól a propaganda, hány fát vágnak ki vagy ültetnek át előkészítés nélkül az új beruházások kedvéért, teszik hozzá. 

Megkerestük a beruházó Városliget Zrt.-t, hogy feltegyük a kérdést:

Hány fát vágtak ki, ültettek át a héten a Városligetben?

A cég válasza szerint a elkezdődött a park második ütemének első fázisa: felépül Budapest legnagyobb és legkomplexebb játszótere, több sportpálya, egy két kilométeres, kivilágított futókör, megújul a Kis Botanikus kert és a Millennium Háza bejáratánál egy különleges rózsakert is helyet kap. 

A munka tereprendezéssel kezdődik, melynek során a leendő Nagyjátszótér és Rózsakert területén összesen 17 fát ültettek át a héten. A fák állapotát szakértők előzetesen felmérték, mely megállapította, hogy mindegyik példány állapota megfelelő a biztonságos átültetéshez, áll a közleményben.  

A Városliget Zrt. továbbá azzal nyugtatná a kedélyeket, hogy a fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és egymillió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta, akik már a Ligetben is számos fát sikeresen ültettek át. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

Hozzáteszik, hogy a parkfejlesztés második ütemében 370 új, egészséges fát is elültetnek.

A Ligetvédők 2016, a Városliget átalakításának kezdete óta harcolnak azért, hogy épületek nélkül, zöldterületként újuljon meg a park, vagy ha már a kormányzati Liget Budapest projektet nem is tudják megakadályozni, akkor az a lehető legkevesebb fa kivágásával, elpusztításával menjen végbe.

A Liget-projekt helyzetét legutóbb ebben a cikkben foglaltuk össze:



Rovatok