Index Vakbarát Hírportál

Tarlós szerint jön az éjszakai repülési tilalom

2019.03.06. 10:00 Módosítva: 2019.03.06. 10:01

Tarlós István főpolgármester és a polgári repülést felügyelő illetékesek jogszabály-módosítást kezdeményeznek a repülőtér környékén élők életét megkeserítő zaj és légszennyezés csökkentése érdekében. A Magyar Nemzet szerint a HungaroControl támogatja az éjszakai repülési tilalmat, ami a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környékén élők egyik legnagyobb gondja.

Tarlós István főpolgármester és a Fidesz idei főpolgármester-jelöltje a lapnak azt mondta, a kormány teljes mértékben partner a Liszt Ferenc repülőtérre érkező és onnan induló gépek okozta problémák megoldásában.

A főpolgármester szerint hosszabb távon cél, hogy a teherszállító és a katonai gépek egy távolabbi repülőteret használjanak. A személyszállítás azonban nem szűnhet meg Ferihegyen.

Egy másik problémát is megoldhatnak, ami eddig megkérdőjelezte a zajmérések eredményeit: rövid távú cél, hogy senki se ellenőrizze saját magát. Ezentúl szeretnék, ha a vizsgálatokat a közlekedési hatóság végezné. „Ezzel elkerülhető, hogy a kevésbé terhelt időszakok adataival kozmetikázzák a legterheltebb, elviselhetetlen zajjal járó három órát az ebben érdekeltek.” 

A lapnak Tarlós beszélt a parkolási helyzetről is, és most azt mondta: „Amikor a miniszterelnök úrral a parkolási problémákról beszéltünk, akkor nem a kerületek elszámolásáról, pénzeiről és a szerződésekről esett szó. Azért ítélte meg ezt ő és jómagam is politikai problémaként, mert a kerületek – a vezetés politikai színezetétől függetlenül – foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, hogy a parkolási ügyeket maguk intézhessék.”

Itt ragadta meg az alkalmat, hogy az idei önkormányzati választáson riválisaként induló Karácsony Gergely kerületét kritizálja: mint mondta, a II. kerületnek ötszázmillió forint nyeresége van a parkolásból, „ellenben Zuglónak nyolcszázmillió a vesztesége". Utóbbi helyen ráadásul a parkolóórák fajlagos karbantartási költsége egyenként 134-szer" kerülnek többe, mint az I. kerületben. Az I. kerületben ötszáz forint a karbantartási díj, Zuglóban pedig 67 ezer forint egy parkolóórára vetítve, írja a Magyar Nemzet.

Azt is mondta, hogy szerinte Puzsér Róbert nem fog indulni az októberi választáson.



Rovatok