Index Vakbarát Hírportál

A TASZ nem büntetné a holokauszttagadást

2009. április 21., kedd 16:29

Nem tartja kívánatosnak a holokauszt tagadásának büntetését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet; közleményükben úgy fogalmaztak: az ilyen beszédet nem büntetni kell, hanem egyértelművé tennie, hogy aki ilyet mond, az kiírja magát a demokratikus közéletből.

A TASZ szerint a holokauszt a világtörténelem egyik legnagyobb tragédiája, megtörténtének tagadása hazugság, a történelmi tények meghamisítása, mely a holokauszt áldozatainak és családtagjainak érzékenységét joggal sértheti. A holokauszt megtörténtét tagadó beszédek elítélendőek, ugyanakkor önmagában a holokauszttagadás nem büntethető és nem is büntetendő beszéd - írták.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint az állam feladata, hogy az oktatási intézményeken keresztül, a közszolgálati médiában és egyéb eszközökkel a holokauszt tragédiájáról tájékoztasson és a történelmi tényeket ismertesse, míg a közhatalmat gyakorlók és a közjogi méltóságok feladata pedig az, hogy tegyék nyilvánvalóvá, a holokauszt tagadása elfogadhatatlan.

Rovatok