Index Vakbarát Hírportál

Nem lesznek nyilvánosak a 2006-ös költségvetési adatok

2010. március 18., csütörtök 13:55

Jogerősen elutasította a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a keresetet, amelyet mintegy kétszáz magánszemély nyújtott be Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter ellen azért, mert álláspontjuk szerint a 2006-os parlamenti választások előtt eltitkolták, meghamisították a költségvetés adatait.

A felperesek a személyiségi jogi perben a választás szabadságához és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog megsértése címén követelték a jogsértés megállapítását, és fejenként 100 ezer forint nem vagyoni kártérítést.

A tábla elutasító döntésének szóbeli indoklásában többek között azt emelte ki, hogy a költségvetési adatok szabályszerű közzétételének elmulasztása esetére a jogszabályok nem rögzítenek jogkövetkezményeket, szankciókat, továbbá hogy a bíróságot nem lehet politikai és erkölcsi állásfoglalások kinyilvánítására használni.

A csütörtökön kihirdetett másodfokú részítélet helybenhagyta és jogerőre emelte a Fővárosi Bíróság polgári perben tavaly nyáron meghozott első fokú döntését.

Kalmár László elsőrendű felperes az ítélethirdetést követően újságíróknak arról beszélt, hogy a kereset el nem bírált részében első fokon folytatódó perben még vizsgálhatja a bíróság, hogy valós és teljes körű volt-e a költségvetési adatok 2006. tavaszi nyilvánosságra hozása, és sor kerülhet a felelősség megállapítására.

Rovatok