Index Vakbarát Hírportál

Rohamrendőrök őrzik a bíróságot Budaházy pere alatt

2010. április 9., péntek 07:04 | aznap frissítve

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tárgyalják Budaházy György ügyét a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken. Budaházy azért áll bíróság elé, mert a vád szerint a MTV-székház ostroma után olyan írásokat juttatott el hírportáloknak , amelyek olyan erőszakos akciókra buzdítottak, amelyek célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

A rohamrendőrök nemcsak a Markó utca, hanem a Szemere utca és a Nagy Ignác utca egy részét is lezárták a forgalom elől. A Fővárosi Ítélőtábla, illetve a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt vaskordonokkal zárták le a Markó utcát, csak engedéllyel lehet belépni.

Külön ellenőrzés folyik a bíróság kapujában, a tárgyalótermekhez vezető folyosók elején és a folyosószakaszra, ahol a tárgyalóterem van, szintén csak külön engedéllyel, ellenőrzés után léphetnek be az újságírók és az érdeklődők.

Az ítélőtábla az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületével vádolt Budaházy György ügyét.

A fővárosi bíróság Budaházyt 2008 januárjában felmentette, de az ítélőtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte. A fővárosi bíróság 2009. szeptember 16-án - megismételt eljárás után - egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Budaházy György és védője felmentésért fellebbezett, ezt tárgyalja pénteken a Fővárosi Ítélőtábla.

A vádirat szerint Budaházy György azután, hogy 2006. szeptember 18-án éjszaka jelen volt a Szabadság téren az MTV-székház ostrománál és a szovjet emlékmű megrongálásánál, ismeretlen helyre költözött otthonról, majd internetes honlapoknak és hírportáloknak írásokat, nyilatkozatokat juttatott el, amelyek az ügyészség szerint olyan erőszakos cselekményekben való részvételre hívták fel olvasóit, amelyek célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

Rovatok