Index Vakbarát Hírportál

Húsz szökött fogoly közül kilenc előkerült

2010. október 11., hétfő 13:08

Öt szökevényt megtaláltak a rendőrök az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetből megszökött húsz fogoly közül. A foglyokat az önkormányzati választás hétvégéjére engedték el. Tizenegy embert még keresnek.

A rendőrök elfogtak öt embert a választások idején megszökött húsz fogoly közül az elmúlt napokban, tudta meg az Index hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől, Mihályné Bornemissza Eleonórától.

Az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetből néhány tucat, pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztéssel, illetve elzárással sújtott elkövető távozott úgynevezett büntetés-félbeszakításra október 1-jén pénteken, hogy elmehessenek szavazni. Húszan azonban nem mentek vissza az intézetbe az előírt időpontra, október 4-én éjfélre. Az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt feljelentést tett, az ügyben a kalocsai rendőrök kezdtek nyomozni. A fogvatartottak az ország különféle pontjairól érkeztek, ezért a helyi körzeti megbízottak mindenhol ellenőrizték a lakhelyüket, illetve azokat a helyeket, ahol előfordulhatnak.

A rendőrségi szóvivő hétfőn közölte, az öt megtalált foglyot azokba a büntetés-végrehajtási intézetekbe szállították, amelyek legközelebb voltak az elfogásuk helyéhez, tehát egyelőre nem Állampusztára kerültek vissza. Fogolyszökés vétségéért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A szökött foglyok kisebb súlyú bűncselekményekért pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztésüket töltötték vagy elzáráson voltak, mondta az Indexnek hétfőn Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) sajtóirodájának vezetője.

A bv-intézet parancsnokának nem volt mérlegelési joga abban a kérdésben, elengedi-e őket a választások hétvégéjére, mert a közügyektől nem voltak eltiltva, és alkotmányos jogukat a szavazáskor csak úgy gyakorolhatták, ha hazaengedték őket az önkormányzati választásokra.

A hasonló szökések nagyon ritkák, a büntetés-félbeszakításra eltávozók szinte mindig visszatérnek a bv-intézetekbe. Az állampusztai intézetből is húsznál jóval több ember távozott a választási hétvégére, és a többiek rendben jelentkeztek a megadott időpontban. Azóta a rendőrök által elfogott öt szökevényen kívül még egy fogvatartott jelentkezett, hárman pedig kifizették a maradék pénzbüntetést.

Rovatok