Index Vakbarát Hírportál

Nem múlt el a szmogveszély

2011. január 1., szombat 11:21

A pénteki mérési adatok alapján továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mert a fővárosban nem csökkent jelentősen a szállópor-koncentráció, két helyen a tájékoztatási küszöböt is meghaladják az értékek - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal szombati közleményében. Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak, akik önkéntesen korlátozzák szennyezés-kibocsátásukat.

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor még két helyen, Budatéténynél és a XV. kerületi Kőrakás parknál meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A szállópor koncentrációja azonban egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik továbbra is korlátozzák autóhasználatukat, különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi címkével ellátott gépjárművek üzembentartói - a közösségi közlekedést részesítve előnyben -, illetve az ipari létesítmények, kémények azon üzemeltetőinek, akik korlátozzák a helyhez kötött légszennyező forrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

Rovatok