Index Vakbarát Hírportál

Dühös magyar művészekről ír az Independent

2011. január 12., szerda 12:28

Fischer Ádámot idézi a brit Independent című lap, aki szerint a médiatörvénynél is aggasztóbb az alkotmány módosítása és a növekvő idegengyűlölet Magyarországon.

Brüsszelig mentek dühükkel magyar zenészek és írók - írja a brit Independent. A cikk a többek között Fischer Ádám karmester, Schiff András zongoraművész, Rajk László építész és Tarr Béla filmrendező által aláírt, az Európai Bizottsághoz intézett petíciót idézi.

A felhívás szerint "Magyarország mindennapi életében ma egészen ijesztő módon van jelen a romák elleni rasszizmus, a homofóbia és az antiszemitizmus. Egyre növekszik a kultúra szabadságának korlátozása is, azok szabadságának korlátozása, akik a leghatékonyabban tudnának az ilyen tendenciák ellen fellépni".

"Sok figyelmet kap a médiatörvény, de a problémák ennél sokkal mélyebbek. A médiatörvénynél is aggasztóbb az alkotmány módosítása és a növekvő antiszemitizmus, idegengyűlölet és homofóbia Magyarországon" - mondta a belga operaház előtt összegyűlt újságíróknak Fischer Ádám. Fischer példaként említette, hogy Schiff Andrást kritikája miatt antiszemita támadások érték.

"Magyarország nem olyan, mint a többi uniós ország. Az antiszemita graffitiket itt tolerálják, a szélsőségesek egyre nagyobb teret nyernek" - idézi az Independent Fischer Ádámot.

A médiatörvénnyel kapcsolatban az Independent azt írja, múlt héten még támadó pozíciót vett fel Orbán Viktor a kritikusokkal szemben, az utóbbi napokban viszont megenyhült, és beismerte, hogy "rossz kezdet" volt az uniós elnökségnek.

Rovatok