Index Vakbarát Hírportál

Molnár Oszkárnak adott igazat a Legfelsőbb Bíróság

2011. május 19., csütörtök 16:06

Hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság azt a határozatot, amelyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság még 2009 szeptemberében elmarasztalta Molnár Oszkárt, Edelény független polgármesterét. Az ügy előzménye az volt, hogy két évvel ezelőtt egy helyi képviselő-testületi ülésen a polgármester annak a véleményének adott hangot, hogy bizonyos településeken terhes asszonyok szándékosan ártanak magzatuknak.

Az eset miatt több feljelentés is született, számos eljárás indult. A EBH elmarasztalta Molnár Oszkárt a kijelentése miatt, és ennek a határozatnak a közzétételére kötelezték annak idején Edelény város honlapját is.

Miután a Fővárosi Bíróság - mint elsőfokú bíróság - elutasította a polgármester jogorvoslat iránti kérelmét, Molnár Oszkár a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely most az mondta ki: nem sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata azért volt jogszabálysértő, mert a polgármester nyilatkozata nem tartozott az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá.

Molnár Oszkár szerint az ügy szerepet játszott abban, hogy a Fidesz nem indította őt jelöltként az országgyűlési választásokon; ezután - egyetlen függetlenként - szerzett mandátumot.

Rovatok