Index Vakbarát Hírportál

Kétszer is kivonult a dombóvári Fidesz-frakció a testületi ülésről

2011. május 26., csütörtök 16:30

Kétszer is kivonult a dombóvári képviselő-testület többségi Fidesz-KDNP-frakciója a csütörtöki testületi ülésről, mert álláspontjuk szerint Szabó Loránd polgármester jogszabályellenesen vezette az ülést - közölte a város fideszes alpolgármestere. Kerényi Zsolt elmondta: azért hagyták el az üléstermet, mert Szabó Loránd (független) nem adott szót a jegyzőnek, aki törvényességi észrevételt kívánt tenni az üléssel kapcsolatban.

Gábor Ferenc jegyző ezt megelőzően jelezte, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint a napirendről a testület vita nélkül dönt. Kerényi Zsolt megjegyezte: a polgármester ötperces kommentárt fűzött a napirendi javaslathoz, amit rendszeresen megtesz. "Nem vagyunk hajlandóak jogszabályellenesen vezetett testületi ülésen részt venni" - tette hozzá az alpolgármester. Kerényi Zsolt azt is közölte: ezt követően értesítette őt Szabó Loránd arról, hogy megvonja alpolgármesteri jogkörét.

Szabó Loránd úgy vélte: nem sértett jogszabályt. Állítása szerint azért nem adott szót a jegyzőnek, mert "ugyanazt akarta még egyszer elmondani, másodszor pedig szavazás közben kért szót". Az alpolgármester jogkörmegvonásának indoka egyebek mellett az volt, hogy Kerényi Zsolt "pártja politikai elvárásainak felel meg" - mondta a polgármester.

Szabó Loránd jelezte: az ülésen az MSZP egy képviselője kezdeményezni akarta a testület feloszlatását, erre azonban az ülés meghiúsulása miatt nem került sor. Kiss Béla a Mentsük Meg Dombóvárt Közéleti Egyesület honlapján olvasható javaslatában ezt többi között azzal indokolta, hogy a Fidesz-KDNP képviselői a "számukra kényes" előterjesztéseket nem engedik tárgyalni.

Kerényi Zsolt a testület feloszlatását fikciónak nevezte. Mint mondta, a Fidesz-KDNP-frakcióban nincs ilyen szándék. "Nem a Fidesz-frakcióval van a gond, hanem a polgármesterrel, aki nem hajlandó együtt dolgozni a többséggel" - jelentette ki.

Rovatok