Index Vakbarát Hírportál

Helikopterrel vadásznak a parlagfűre

2011. szeptember 26., hétfő 12:21

Kísérleti jelleggel helikopteres parlagfű-felderítés indult Csongrád megyében, így a hagyományos megoldásnál gyorsabban és olcsóbban fedezhetők fel a fertőzött területek – közölte Polner Eörs, a megyei kormányhivatal főigazgatója.

A levegőből Csongrád megye egész területe egy-két nap alatt átvizsgálható, míg korábban a földhivatalok munkatársainak ez autókkal hetekbe telt.

A nehezen megközelíthető, nagykiterjedésű fertőzött részek beazonosítása a helikopterről készített felvételek alapján könnyebb, és a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak.

Hódi László, a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője elmondta, a 120-150 méteres magasságban repülő helikopteren ülő szakemberek 2-2,5 kilométeres szélességű sávot tudnak átpásztázni, így egy nap több mint 130 ezer hektár vizsgálható meg. Ha parlagfűvel fertőzött területre bukkannak, alacsonyabbra ereszkedve rögzítik a tábla határainak koordinátáit.

A földhivatalban azonosítják a fertőzött terület tulajdonosát, ha lehetséges, elrendelik a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírságot szabnak ki. A büntetés nagysága a terület méretétől és fertőzöttségétől függően 15 ezer és 5 millió forint között lehet.

Rovatok