Index Vakbarát Hírportál

Kivonultak az ülésről a fideszesek Esztergomban

2012. május 10., csütörtök 20:16 | aznap frissítve

Határozatképtelenség miatt berekesztette az esztergomi képviselő-testület csütörtöki ülését Tétényi Éva független polgármester, miután a Fidesz-frakció a lakbérekről szóló döntés meghozatala előtt elhagyta az üléstermet.

A kivonulást indulatos vita előzte meg, mert a polgármester csökkenteni akarta a lakbéreket, a Fidesz-frakció viszont ezt nem támogatta. A vita közben az ülésteremben helyet foglaló mintegy húsz érdeklődő hangos bekiabálásokkal kommentálta az elhangzottakat és lemondásra szólította fel a fideszes képviselőket, majd hangos szóváltás alakult ki a frakció tagjai és az érdeklődő helyiek között.

Az ülésen a polgármester a lakbérek csökkentését indítványozta, a Fidesz-frakció ezzel szemben inkább részletfizetési lehetőséget biztosított volna a bérlőknek. "Van-e önnek szíve?" - kérdezte Tétényi Éva Steindl Balázstól, a Fidesz-frakció vezetőjétől, majd elmondta, hogy nem az a pár millió forint fogja megmenteni a várost, ami a lakbérekből származik. Tétényi úgy vélte, a Fidesz-frakciónak azon kellene dolgoznia, hogy visszaszerezzék azt az egymilliárd forintot, amelyet az állam követel Esztergomtól az átvett intézmények fenntartása fejében.

Kálmán Sándor fideszes képviselő szerint viszont a testületből egyedül Tétényi Évának nincs joga azt a kérdést feltenni, hogy kinek van szíve, mert ő indított adósságrendezési eljárást a város ellen, ami mérhetetlen kárt okozott. A Fidesz esztergomi frakciója később közleményében azt írta: Tétényi Éva úgy kívánta módosítani a szociális lakások finanszírozását, hogy arról semmilyen tanulmányt, illetve szakmai beszámolót nem mutatott be a testület tagjainak.

A Fidesz szerint a kivonulásra azért került sor, mert egy 25- 30 fős társaság tagjai sértő, sokszor a trágárságot sem mellőző bekiabálásokkal és egyéb demonstrációval zavarták meg a testületi ülés menetét.

Rovatok