Index Vakbarát Hírportál

Vezetéknek ütközött egy vitorlázógép Budapesten

2012. június 24., vasárnap 16:46 | aznap frissítve

Elszakított egy elektromos vezetéket egy Bocian típusú, lengyel gyártmányú vitorlázó repülőgép vasárnap Budapesten, a Hármashatárhegyi repülőtéren, közölte Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője. Az eddigi információik szerint a baleset azután következett be, hogy a felszálló gép csörlőkötele eddig ismeretlen okból nem oldott le. A gép fedélzetén egy oktatópilóta és növendéke ült. Személyi sérülés nem történt.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet balesetvizsgálói lefolytatták a helyszíni vizsgálatot, amelynek során megállapították, hogy a le nem oldott csörlőkötelet a csörlőkezelő a szabályoknak megfelelően eljárva elvágta. A pilóta viszont nem vette észre, hogy mintegy 250-300 méter kötél maradt a gépen. A vitorlázó fedélzetén ülők megtették az előre eltervezett iskolakört, és már a leszálláshoz készültek, amikor ez a kötél hozzáért egy magasfeszültségű vezetékhez.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté azt MTI-nek azt mondta, hogy a csörlőkötél egy nagy- és egy kisfeszültségű vezetékhez ért hozzá, az utóbbit el is szakította. Ez kisebb avar- és gaztüzeket okozott, valamint egy ház udvarán álló pajta teteje is meggyulladt, de a katasztrófavédelem munkatársai ezeket eloltották.

Rovatok