Index Vakbarát Hírportál

Hősként halt meg a csatorna karbantartásáért felelős vállalkozó

2012. július 25., szerda 13:18 | aznap frissítve

Duguláselhárítás közben rosszul lett három férfi a balatongyöröki strandon szerdán reggel. Kórházba vitték őket, de a karbantartásért felelős vállalkozó meghalt.

A Zala megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint büntetőeljárás indult az ügyben halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával.

A szén-dioxid a legveszélyesebb

A csatornatisztítókra a legnagyobb veszélyt a felszabaduló gázok közül a szén-dioxid jelenti, ami a mérgezéses esetek döntő többségéért felel. Ezen kívül jelen lehet a csatornarendszerben a metán, az oxigén, a kén-hidrogén, az ammónia és a szén-monoxid is, melyek szintén súlyos tünetekkel járó mérgezést okozhatnak.

Bíró Róbert, Balatongyörök polgármestere  elmondta: az önkormányzat által működtetett strandon lévő szennyvízelvezető és -átemelő rendszer távfelügyeletét és karbantartását évek óta egy gyenesdiási vállalkozó végezte. A hét végén leállt a rendszer szivattyúja, ezért a vállalkozó az egész csatornarendszer átvizsgálását javasolta, amelyet reggel el is kezdett.

Egy alkalmazottjával az egyik szennyvízaknában észlelték a dugulást, amelyet a fiatalabb férfi próbált elhárítani. Amikor az aknában megnyitotta az eldugult részt, feltehetően az ekkor felszabaduló gázoktól rosszul lett. Munkáltatója ki akarta menteni, de ő és a segítségükre siető önkormányzati alkalmazott is eszméletét vesztette, utóbbit a strand alkalmazottai újraélesztették.

A három férfit a keszthelyi kórházba vitték, de a vállalkozó a kórházban meghalt. Bíró Róbert az önkormányzat dolgozójával már beszélt telefonon, ő jól van, stabil az állapota, de megfigyelésre bent tartják.


Nagyobb térképre váltás

A polgármester elmondta azt is, hogy a mérnök vállalkozó régóta megbízható partnerük volt. Köztiszteletben álló, hatgyermekes apa, aki egyházi tevékenységet is folytatott.

Rovatok