Index Vakbarát Hírportál

Vaddisznó teteme fekszik az Egér útnál

2013. május 22., szerda 13:58 | tíz éve frissítve

Egy vaddisznó teteme fekszik a budapesti Egér út mellett, értesültünk egy olvasónktól. A baleset körülményeiről egyelőre nincsenek információk. Olvasónk azt mondta, a környéken 3 kifejlett példányt és 5 kisebbet is láttak.

Olvasónk szerint eléggé veszélyes, hogy az M1-M7-es kivezető szakaszánál „ekkora állatok kolbászolnak, mert ha ezek betévednek az autópályára, abból szép kis baleset keveredhet”. Ezt jelezte a rendőrségnek is, akik azonban állítása szerint nem tettek semmit.

Az Országos Rendőr-főkapitányságnál kérdésünkre azt mondták: nem kaptak bejelentést állattal való ütközésről. A rendőrség csak ilyen esetekben illetékes, a döglött állatok tetemének elszállítása nem az ő feladatuk.

Korábban ezen a területen még nem fordult elő vadállat gázolás, és jelzés sem érkezett vadak jelenlétéről, közölte az út üzemeltetője, a BKK Közút. A szóban forgó tetemet az útellenőr is látta az Egér úti M1-M7 csomópont lehajtóágánál. Valószínűleg az húzta félre, aki elütötte.

A tetemek elszállíttatását a kerületi önkormányzatok intézik– az ügyben BKK Közút tájékoztatta a  XI. kerületi Polgármesteri Hivatalt. A BKK Közútnak nincs állattetemek elszállítására vonatkozó szerződése, de folyamatban van egy erre vonatkozó beszerzési eljárás, amely jelenleg ajánlatkérési szakaszban van. Eredményes eljárás esetén megköthetik a szerződést, így az állattetemek elszállítása is rövid időn belül megoldható lesz.

Az útellenőri szolgálat az Egér utat és az M1-M7  bevezetőutat is hetente kétszer ellenőrzi. Az autópálya mentén vadvédelmi kerítések akadályozzák meg az állatok haladását, de a helyi közutaknál ez nem előírás.

A XI. kerületi Egér út nem erdőterület, így nem tartozik a Pilisi Parkerdő Zrt. illetékességi körébe, válaszolta az Indexnek Lomniczi Gergely szóvivő. Mint mondta: évtizedek óta tapasztalható egyes állatfajok urbanizálódása. A vaddisznók mellett a nyestek, a rókák, egyes rágcsálók és madarak is egyre jobban alkalmazkodnak a kertvárosi körülményekhez. Az állatoknak alapvetően három dologra van szükségük: táplálékra, vízre és búvóhelyre. Miután ezeket megtalálják az erdőn kívüli, városi, belterületi részeken is, lehet számítani fölbukkanásukra.

Tegnap a Gellérthegyen és környékén okozott aggodalmat egy vaddisznó, amit az altatólövedék ellenére sem sikerült befogni. Az 50-60 kilós állat egy kertben tűnt el végül.

Rovatok