Index Vakbarát Hírportál

17. alkalommal vonult az Élet Menete Budapesten

2017. április 16., vasárnap 11:50 | aznap frissítve

Húsvét vasárnap, a pészách 6. napja Magyarországon a holokauszt emléknapja. 73 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött meg a magyar zsidóság gettósítása. Vasárnap délután 14.30-tól indult az Élet Menete Budapesten, ahol a több százezer zsidó származású áldozatról emlékeztek meg. Az Élet Menete a rasszizmus ellen és a békés együttélés mellett áll ki, idén 17. alkalommal szervezték meg.

A program a Clark Ádám téren kezdődött, a duna-parti cipők emlékművénél volt a találkozó, onnan indultak a 0 kilométerkő felé. A menet a Lánchídon áthaladva, a Széchenyi téren keresztül, az Antall József rakparton ért véget. A rendezvényen a szervezők tájékoztatása szerint több mint 10 ezer ember vett részt, és 18 ezren követték az esemény Facebook-oldalán az élő közvetítést. 

A műsort Szily Nóra vezette, a programon beszédet mondott Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete és Aharon Tamir, az Élet Menete nemzetközi igazgatója. Fellépett Kasai Jnofinn, Nógrádi Gergely, Oláh Gergő és a Roma Soul együttes. Közreműködött még többek között Pataki Ági producer, Szántó T. Gábor író, Szinetár Miklós filmrendező, Konrád György író és Szomora Tibor hegedűművész is.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke a köszöntőjében az MTI tudósítása szerint kiemelte: idén egy időben van húsvétvasárnap, a zsidó pészah 6. napja és a holokauszt magyarországi emléknapja. A mai nap a keresztényeknek a feltámadás, a megváltás ünnepe, a zsidó vallásúaknak a fogságból való szabadulást jelenti, de keresztényeket, zsidókat ateistákat egyaránt arra figyelmeztet, hogy milyen veszélyekkel jár a kirekesztés, milyen apró, hétköznapi, szemmel alig látható lépések alkotnak olyan folyamatot, melynek végén jóvátehetetlen tragédia állhat.

Ma is harcolni kell azokért, akik bármilyen okból, a félelem vagy a gyűlölet miatt számkivetetté válnak

– mondta Yossi Amrani nagykövet, aki szerint el kell gondolkodni arról, hogy válhattak célponttá emberek vallásuk, származásuk miatt. Azért váltak azzá, mert senki nem állt ki mellettük. Emlékezni kell azokra is, akik a saját életükkel foglalkoztak és behunyták a szemüket. A történetet minden generációnak el kell mesélni, minden nemzedéket emlékeztetni kell, tovább kell adni a fáklyát és az üzenetet – mondta.

A megemlékezésen a résztvevők útnak indították Hajdú Péter amatőr hosszútávfutót, aki nyolc nap alatt 420 kilométert futva érkezik meg Auschwitzba, ahol csatlakozik a nemzetközi Élet menetéhez.

A menet biztosítása érdekében a pesti alsó rakpart Margit híd és Lánchíd közötti szakaszát, valamint az Eötvös tér–Széchenyi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér útvonalat lezárják, írja a BKK. Az esemény idején a forgalomkorlátozások miatt a 2-es villamos a Boráros tér és az Eötvös tér között nem jár, a 16-os és a 105-ös busz pedig a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

A IX. kerületben is lesz forgalomkorlátozás: a Holokauszt Emlékközpontnál április 18. kedd 20 óra és április 19. 18 óra között tilos megállni a Páva utca Tűzoltó utcáig tartó szakaszának mindkét oldalán, illetve a Tűzoltó utca mindkét oldalán.

Rovatok