Index Vakbarát Hírportál

Mégis büntethetőek a szmogriadóban autózók

2009.01.13. 16:13

Vizsgálatot indított Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, miután a főpolgármester szmogriadót rendelt el, azonban a közlekedésre vonatkozó korlátozások kikényszerítésének feltételeiről a hatóságok nem gondoskodtak.

„Alkotmányos visszásságot okozott, hogy a szmogriadó elrendelését követően – a rendelkezésre álló jogszabályi lehetőségek és egyben kötelezettségek ellenére – a hatóságok nem léptek fel a szabálysértő gépjárművezetőkkel szemben” - olvasható Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának keddi állásfoglalásában. Így sérültek a jogállamisághoz, illetőleg az egészséges környezet védelméhez fűződő alkotmányos jogok, állapítja meg az ombudsman. Szerinte közmorált károsító hatású, ha az önkéntes jogkövetésre vállalkozó állampolgárok azt hallják, hogy a normaszegőknek semmilyen jogkövetkezménnyel sem kell szembenézniük.

Hétfőn a Levegő Munkacsoport elnöke levélben fordult a főpolgármesterhez és Budapest rendőrfőkapitányához, melyben Lukács András azt írta, súlyos pénzbüntetésnek kellene járnia annak, aki nem tartja be a szmogriadó korlátozásait.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, a szmogriadó miatt elrendelt korlátozások betartását nem ellenőrzik külön a rendőrök, csupán a napi munkájuk mellett figyelmeztetik a szabálytalankodó autósokat.

Demszky Gábor főpolgármester az RTL híradójában hétfőn reggel annyit közölt, hogy vasárnap a védelmi bizottság ülésén a rendőrség szakértőivel és a főváros jogi apparátusával is megvitatták a kérdést. Egyértelművé vált, hogy a rendőrség ebben az esetben nem szankcionálhat, nem büntethet.



Rovatok