Index Vakbarát Hírportál

Újbuda spórol a villanyszámlán

2009.01.27. 14:31

Tavaly február óta járul hozzá az újbudai önkormányzat egyik irodaépületének energiaellátásához egy naperőmű, ami nyáron a villamosenergia-szükséglet felét, télen harmadát képes fedezni. Az önkormányzat áramköltsége így 800 ezer helyett 400 ezer forintba kerül.

Ehhez hozzájárul az is, hogy az irodaházat hétvégén nem használják, így az ebben az időben termelődött többletet az ELMŰ átveszi, ami ugyan bevételként nem jelenik meg, de jóváírják az önkormányzat villamosenergia-felhasználásának elszámolásakor.

A 20kW névleges teljesítményű naperőmű tapasztalatai alapján az önkormányzat újabb fejlesztést hajt végre, és egy hasonló kapacitású erőművet épít egy másik irodaház energiaellátására is, a beruházás várhatóan márciusra készül el. Molnár Tibor, az önkormányzat ingatlanhasznosító cégének ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy míg az első beruházást önköltségen hajtották végre, a második épülethez pályáztak, és az Új Magyarország Fejlesztési Tervből 13 millió forint (47 százalék) vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek el.

A fejlesztés előnye a spórolás mellett a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése, a napelemekkel évente csaknem 27 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. További előny, hogy a napelemek és a tető közötti légrés miatt nyáron csökken a ház hűtési igénye.

Magyarország természeti adottságai a napelemes energiatermelés szempontjából kedvezőek, az évi napsütéses órák száma az európai átlag felett van (2050-2150 óra). A napelemes rendszer közvetlenül felhasználható elektromos áramot állít elő, és mivel a napelemes modulok nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, átlagosan 40-45 évig zavartalanul működnek.



Rovatok