Index Vakbarát Hírportál

Nem kellett lekapcsolni a villanyt a Super Bowlon

2009.02.02. 12:02

Vasárnap rendezték a Super Bowlt a floridai Tampa Bay Buccaneers pályáján, az esemény rangját jelzi, hogy talán ez tekinthető minden idők legnézettebb tévéműsorának az Egyesült Államokban. A sportteljesítmény és a showelemek mellett a stadionban külön figyelmet fordítottak az energiatakarékosságra és az újrahasznosításra.

Az utóbbi öt évben a floridai stadionban az energiahatékonyság jegyében okosabban használták a légkondicionáló berendezést és megváltozott a világítási rendszer is, így saját becslésük szerint 580 ezer dollárt tudtak megspórolni, írja a New York Times zöld bloggere. A stadion villanyszámlája ez alatt az öt év alatt 23 százalékkal nőtt, míg az átlagos emelkedés 42 százalékos volt. 

„Vannak olyan dolgok, melyeket a szurkolók nem is vesznek észre, összességében azonban érdemi eredményt tudunk elérni” – mondta Mickey Farrell, a stadion üzemeltetési igazgatója. Farrell a legnagyobb kihívásnak a Tampa Bay klímájára jellemző magas páratartalom elleni küzdelmet érzi. „Az a cél, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával tudjuk a páratartalmat kontrollálni.”

A meccs napján odafigyeltek az újrahasznosításra és a komposztálásra is: a tányérokat, szalvétákat, villákat és szívószálakat, melyekhez a mérkőzés idején hozzá lehetett jutni a stadionban, biológiailag lebontható anyagból készítették, a sütéshez használt olajat, illetve a műanyag italos palackokat pedig újrahasznosították.

A Super Bowlra egyébként külön látványelemekkel készültek, LED-es lámpákkal borították be az épületet, melynek lényege, hogy energiatakarékos megoldással tudták elárasztani fénnyel a környéket. Öt napon keresztül díszelgett különböző színekben a stadion, a látvány még több kilométer távolságból, és akár repülőről is élvezhető volt, a LED-ek energiafelhasználása pedig nem érte el a felét egy tipikus kávéfőző által felhasznált energiának. 



Rovatok