Index Vakbarát Hírportál

Magyar szemek a romániai ciános aranybányán

2009.09.30. 17:50

Magyarország már korábban bekapcsolódott abba környezeti vizsgálatba, ami a romániai Felső-Csertés közelében tervezett arany- és ezüstbányák létesítéséhez szükséges területrendezési tervhez kapcsolódik, tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium szerdán.

A tárca emellett jelezte Romániának, hogy amennyiben megkezdődik a bányászati tevékenység környezetvédelmi engedélyezési eljárására, abban is részt akar venni. Erre az Espoo-i Egyezmény teremt lehetőséget, mivel Magyarországot a beruházás környezetvédelmi szempontból hátrányosan érintheti. Egyébként hasonló a helyzet a mohi atomerőmű bővítésénél, ott Magyarország a szlovák eljárásban vesz részt.

A román környezetvédelmi minisztérium idén májusában küldött értesítést Magyarországnak arról, hogy megkezdődött a romániai Hunyad megyében található Felső-Csertés közelében az arany és ezüst bányászati tevékenység folytatásához kapcsolódó környezeti vizsgálat. Magyarország a vonatkozó Európai Parlament és Tanácsi irányelv alapján kapcsolódott be a nemzetközi eljárásba.

A minisztérium mellett az illetékes Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség kiemelt figyelemmel kíséri az eljárást, és azt próbálja elérni, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztető beruházás, olvasható a szerdai közleményben.



Rovatok