Index Vakbarát Hírportál

Ciánszennyezés egy angliai folyóban

2009.10.09. 17:05

Több ezer hal pusztult el az angliai Trent folyóban, miután cián és szennyvíz ömlött a vízbe, írja a Times. A környéken élőket arra figyelmeztették, hogy kerüljék el a folyót, ne horgásszanak, és ne engedjék állataikat a víz közelébe, amíg a szakemberek ellenőrzésük alá nem veszik a helyszínt. A víz egy csaknem 50 kilométeres szakaszon szennyeződött a méreggel.

A Környezetvédelmi Ügynökség jogi okokra hivatkozva nem közölt részleteket arról, hogy a cián honnan és milyen körülmények között került a folyóba. Elmondták, hogy a szennyeződés koncentrációja néhány nap alatt csökken, de a környezetre gyakorolt hatása óriási, elszennyezi a talajt és a talajvizet.

A Severn Trent Water ivóvíz-tisztítási vállalat azt közölte, hogy a folyó menti Stoke városában működő telephelye fölötti szakaszról juthatott a méreg a vízbe, aminek hatására a rendszerükben is fennakadás történt, így került a szennyvíz a folyóba.

Simon Cocks igazgató hangsúlyozta, a vállalatnak semmi köze a ciánszennyezéshez, és együttműködnek a Környezetvédelmi Ügynökséggel, hogy kiderítsék, pontosan mi is történt. A hatóságok Stoke városában ellenőriznek minden ipari létesítményt.

A méreg egyelőre nem okozott kárt emberekben és háziállatokban, az ivóvízkészlet nincs veszélyben. A hatásokat továbbra is vizsgálják, a folyó számos szakaszán vesznek vízmintákat, és ellenőrzik a vízminőséget, több helyen oxigént juttatnak a vízbe.

A cián feltehetően hétvégén jutott a folyóba, a Severn Trent Water hétfőn jelzett fennakadásokat a működésében, a szennyezést kedd este vett vízmintákon bizonyították. Feltehetően 200 millió liter cián került a vízbe.



Rovatok