Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén még nem lesz szmogriadó

2010.01.15. 11:00

Pénteken megmozdult a levegő Budapesten, így hétvégén várhatóan nem kell elrendelni szmogriadót, de mivel a levegő felső rétegeiben jelentős változás nem várható, a jövő héten újra romolhat a levegőminőség.

Javult a főváros levegője, csökkent a káros anyagok szintje, ezért előreláthatólag nem lesz szmogriadó a hétvégén, tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

A szálló por és a nitrogén-dioxid koncentrációja jelentősen csökkent. A szálló por szintje csak néhány helyen haladja meg az egészségügyi határértéket, de sehol sem éri el a tájékoztatási küszöbértéket.

A meteorológus tájékoztatása szerint pénteken helyenként felszakadozik a felhőréteg és kisüt a nap, melynek hatására megmozdul a városban a levegő, a légmozgás pedig csökkenti a szennyeződés mértékét. A következő napokban tovább javulhat a levegő.

A hétvégén várhatóan újra beborul; légmozgás továbbra sem várható, ezért a jövő héten megint romolhat a főváros levegője.

Ha két napig a tájékoztatási küszöbérték felett van legalább három helyen valamelyik káros anyag szintje, akkor elrendelhetik a szmogriadó enyhébb változatát. Ha szennyezés mértéke tovább nő, és eléri a riasztási küszöböt, a főpolgármester közlekedési korlátozást rendel el.

A szálló por koncentrációja csütörtökön még majdnem minden mérési ponton meghaladta az egészségügyi határértéket a fővárosban. Más káros anyagok koncentrációja lényegesen alacsonyabb volt.



Rovatok