Index Vakbarát Hírportál

1988: AIDS-ben hal meg a pornólegenda

03.13.

2008.03.13. 11:21

Két évtizedes karrierrel a háta mögött, 43 évesen meghal John Holmes, minden idők legnagyobb pornósztárja, aki hímtagjának pontosan sosem meghatározott (a különféle számadatok alapján 31 és 34 cm közé tehető) mérete miatt vált legendássá, illetve egy máig tisztázatlan gyilkossági ügy miatt hírhedté. Utóbbi esetet dolgozza fel a Drogtanya című film, melyben Val Kilmer játszotta a kokainista pornószínészt szerepét, de John Holmes életének egy szakasza ihlette Dirk Diggler karakterét is az 1997-es Boogie Nights című filmnek.

Holmes volt az egyetlen a pornószakmában, akiről több neves lapban, többek között a New York Timesban is nekrológ jelent meg halálakor. A húsz évvel ezelőtti rövid megemlékezésben szó esik több száz (az Imdb szerint 219) filmszerepéről, köztük az általa megformált leghíresebb karakterről, a kőkemény Johnny Wadd detektívről, valamint az ún. Wonderland-gyilkosságokról:

[...] Mr. Holmes, a hetvenes és nyolcvanas évek vezető pornószínésze 1982-ben gyanúsítottként belekeveredett egy Laurel Canyonban történt, négy áldozatot követelő gyilkossági ügy felderítésébe, de sosem árulta el a hatóságoknak, hogy mit tudott a bűntényről. Két héttel halála előtt a kórházban kikérdezte két nyomozó az 1981-ben történt mészárlásról. [...] 

Az akkoriban mentősként dolgozó John Holmesra, illetve méretes tagjára állítólag a hatvanas évek végén egy szórakozóhely mosdójában figyelt fel egy férfi a piszoárnál, aki azt ajánlotta neki, hogy próbáljon szerencsét a pornószakmában. Holmes álnéven kezdett el forgatni, a hetvenes évek elején pedig letartóztatták prostituáltak futtatásáért, ám elengedték, cserébe viszont évekig információkat kellett szolgáltatnia pornószakmáról a Los Angeles-i rendőrségnek. Leghíresebb szerepét, Johnny Waddot 1971-ben játszotta el először, és ez tette híressé, főleg miután az 1972-es Mély toroknak köszönhetően a pornó sikeres műfajjá lett. Az első filmet több Wadd-folytatás követte, többek között ez a motívum is szerepel a szakma egy évtizedét bemutató 1997-es Boogie Nights mozifilmben. A hetvenes évek végén Holmes kokainista lett, ami idővel ellehetetlenítette a pornóban, mert merevedési problémái voltak és ezért egyre kevésbé szerették alkalmazni. Pornós területen akkoriban csúcsgázsinak számító 3000 dollárt keresett naponta (Johnny "Cash" Holmes volt a beceneve, mert csak készpénzt fogadott el), aminek egyre nagyobb hányada drogra ment el, egy idő után pedig a kieső bevételeket lopással, drogkereskedéssel és prostituáltak futtatásával próbálta kompenzálni.

Így került kapcsolatba a Wonderland bandával, akiknek – az általánosan elfogadott elmélet szerint - segített kirabolni egy Eddie Nash nevű drogkereskedőt, akinek a házából főleg pénzt, kokaint, heroint és ékszereket loptak. A kereskedő tudta, hogy a vele gyakran üzletelő Holmes szervezte a rablást, erőszakkal rávette, hogy a színész segítsen az embereinek bejutni a Wonderland banda főhadiszállására, ahol 1981 július 1-én négy embert megöltek. Holmes valószínüleg a legjobb esetben is legalább végignézte a gyilkosságokat. Nash házában később 1 millió dollár értékű kokaint találtak és leültették két évre, Holmes fél évig bújkált, 1982-ben elkapták és bíróság elé állították, mint a gyilkosságok gyanúsítottják, de felmentették. Viszont nem volt hajlandó részleteket elárulni a bűntényről, ezért mégis leültették. Nash 2000-ben (71 éves korában) bűnösnek vallotta magát a Wonderland gyilkosságok kitervelésében és három évre ismét börtönbe került. Az ügyről több dokumentumfilm, illetve egy mozifilm is készült Wonderland címmel, melyet nálunk Drogtanya címmel mutattak be..

A Wonderland-ügy után Holmest még inkább kerülte a szakma, játszott egy melegpornóban is, de haláláig, a videókorszakban még nagyjából negyven filmben szerepelt, többek között Cicciolinával és a fiatalkorú Traci Lordsszal is. Azután is folytatta a filmezést, hogy 1985-ben AIDS-et állapítottak meg nála. Betegségét sokáig titokban tartotta, 1988 március 13-án halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok