Index Vakbarát Hírportál

1997: Hongkong kínai fennhatóság alá kerül

2008.06.30. 14:44

Éjfélkor Hongkong több mint 150 év brit uralom után újra kínai fennhatóság alá kerül, a kormányzóság rezidenciájának épületéről levonják a brit nemzeti zászlót. A zászlót Chris Patten, öt év után leköszönő kormányzó kapja meg ajándékba, aki még a hivatali Rolls Royce-on távozik, az autó ezután Tung Csiva (Tung Chee-hwa), Hongkong új vezetőjének szolgálatába áll. „A város történelme a mai éjszakát megelőző évekről szól, és azokról a sikerekről, amelyek ezután következnek” – idézi a BBC Patten búcsúbeszédét.

155 év után Hongkongban levonják a brit zászlót

Hongkong 1842-től volt brit uralom alatt, Japán csak egy rövid időre, majdnem 4 évre vette át a hatalmat a második világháború idején. Nagy-Britannia és Kína 1982-ben kezdtek tárgyalásokat Hongkong jövőjéről, 22 hivatalos találkozó után Margaret Thatcher brit miniszterelnök és kínai kollégája, Csao Cejang (Zhao Ziyang) 1984-ben közös nyilatkozatot írtak alá.

Pattent 1992-ben iktatták be, ő volt Hongkong utolsó brit kormányzója, így kinevezésekor azzal a feladattal bízták meg, hogy készítse elő Hongkong demokratikus jövőjét a kínai hatalomátvétel utáni időszakra. 1995-ben törvényhozói választásokat tartottak, a Patten nevével fémjelzett demokratikus reformok ugyanakkor nem tetszettek Kínának, a tanács választatott tagjainak köre ugyanis a reformok eredményeként kibővült.

Patten átveszi az utolsóként levont zászlót a kormányzói rezidenciánál

Peking az átadást a Tiananmen téren ünnepli, óriási kivetítőkön közvetítik a hivatalos ceremóniát, ahol már fényár borítja a Viktória kikötőt. A honkongi ünnepélyen részt vesz Károly herceg, Tony Blair brit miniszterelnök, Robin Cook brit külügyminiszter, valamint Chris Patten. Kínát Csiang Cömin (Jiang Zemin) elnök, Li Peng miniszterelnök, Csien Csicsen (Qian Qichen) külügyminiszter és a hadsereg főtábornoka, Csang Vannien (Zhang Wannian) tábornok képviseli. Közben több mint 500 kínai katona átlépi a hongkongi határt, és este 9 óra körül, már az országon belül tartózkodnak.

Kínai katonák készülnek Hongkong védelmére

Éjfélkor Károly herceg és Patten felszállnak a királyi család jachtjára, és utoljára búcsút intenek Hongkongnak, Tung Csivát pedig beiktatják vezetőnek. „Jelentős és történelmi nap ez a mai: Hongkong és Kína újra egységes” – köszönti Hongkongot. „Nagyra becsüljük a felhatalmazást, hatalmunkat bölcsen és felelősen kívánjuk gyakorolni” – tesz ígéretet.

A Kínai Országos Népi Gyűlés által elfogadott Alaptörvényében rögzítették, hogy Kína az egy ország két rendszer elv szerint 50 évig érintetlenül hagyja Hongkong gazdasági berendezkedését, kialakult életformáját és társadalmi viszonyait. Az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban tehát Hongkong saját kormányzattal, törvényhozó és bírói hatalommal, azaz Kínától eltérő jogrenddel rendelkezik. Hongkong így válhatott Kína leggazdagabb városává, és a Távol-Kelet egyik legfontosabb pénzügyi-kereskedelmi központjává.

A Hongkong-Peking intercity építése, melynek indulását július 1-re időzítették


Rovatok