Index Vakbarát Hírportál

Mégsem tudja a rendőrség, kik lőttek a rendőrpalotára

2009. február 12., csütörtök 17:47

Az ügyészség csütörtökön cáfolta az országos rendőrfőkapitány egy nappal korábbi kijelentéseit, amik szerint a rendőrség tudja kik követhették el a Teve utcai székház elleni támadást, csak éppen az ügyészség megköti a rendőrség kezét.

A jelek szerint valamiféle rejtett konfliktus lehet a rendőrség és az ügyészség között a Teve utcai rendőrszékház elleni támadás ügyében. Bencze József országos rendőrfőkapitány az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén arról beszélt, hogy a rendőrség tudja, kik az elkövetői és felbujtói a két évvel ezelőtti támadásnak.

orfk2008 04

"Az ügyészséggel hónapok óta birkózunk, hogy tegyük nyílttá ezt az ügyet, hiszen van két olyan védett tanú és olyan vádalkuval védett személy, aki egyértelműen határozza meg azokat a személyeket, akik a bűncselekmény elkövetésével, felbujtással gyanúsíthatók" - jelentette ki Bencze József.

A főkapitány szerint nyílttá kellene tenni a nyomozást, "nyíltan nyomozati cselekményeket kellene ebben az irányban folytatni". "Ebben a helyzetben az ügyészséggel vitában állunk hosszú hónapok óta". A Fővárosi Főügyészség csütörtök délután reagált az országos rendőrfőkapitány szerdai kijelentéseire. Az ügyészségi közlésből arra lehet következtetni, hogy Bencze József kijelentéseivel nem értenek maradéktalanul egyet az ügyészségen.

Skoda Gabriella szóvivő arról tájékoztatta írásban az Indexet, hogy a "Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ sérelmére elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt folyamatban lévő bűnügyben a nyomozást a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek Osztálya fokozott ügyészi felügyelet keretében irányítja".

Az ügyészség közleményéből az derül ki, hogy nem létezik a Bencze által emlegetett hónapok óta húzódó vita: "Az ügyészi felügyelet mellett azonban a nyomozó hatóság saját hatáskörben, önállóan nyomoz, és végez minden olyan cselekményt, amely az elkövetők kilétének megállapításához vezethet. Az ügyészség ezzel együtt több esetben konkrét nyomozati utasításokkal segítette a nyomozás továbbfolytatását. Jelen ügyben hangsúlyozni kell, hogy a nyomozás nyíltan folyik, nem titkos, így nincs mit nyílttá tenni."

A közlemény szerint nincsenek kézzelfogható gyanúsítottjai sem az ügynek. "A nyomozás jelenlegi szakaszában a rendőrség számtalan tanút meghallgatott, hatalmas mennyiségű bejelentést ellenőrzött le, azonban az eddig beszerzett bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy bárkit bűncselekmény elkövetésével megalapozottan, törvényesen meg lehetne gyanúsítani" - fogalmaz a szóvivői közlemény. Gyanúsítotti kihallgatáshoz ugyanis "személyhez kötődő, a cselekmény elkövetését konkrétan alátámasztó, megalapozott gyanúra van szükség, ennek hiányában a gyanúsítás törvényellenes". A megalapozott gyanúnak erősebbnek kell lenni, mint az eljárás megindításához szükséges "egyszerű gyanúnak" - fejeződik be a közlemény.

Csütörtökön egyébként Gyurcsány Ferenc pont arról beszélt a rendőrség évértékelő kapitányi gyűlésén, hogy felül kell vizsgálni a rendőrség, az ügyészség és a bíróság együttműködését. Az értekezlet aporpóján szerettük volna megkérdezni Bencze Józsefet a szerdai kijelentéseiről, de ő maga nem nyilatkozott semmiről, Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter a rögtönzött sajtótájékoztatón pedig csak annyit mondott, hogy a főkapitány világosan fogalmazott: az ügyészség nem járult hozzá a nyílt nyomozati cselekmények elvégzéséhez.

A rendőrpalota elleni támadás elkövetői, felbujtói, indokai máig ismeretlenek a nyilvánosság előtt. 2007. februárjában ismeretlenek géppisztolyból nem célzott lövéseket adtak le a rendőrség XIII. kerületben lévő Teve utcai székházára. Tizenöt lövés érte a Rendőrségi Igazgatási Központját, és a lövedékek csaknem 15 millió forintos kárt okoztak az épületben.

A lövedékek az épület kilencedik és tizenharmadik emelete között csapódtak be. A rendőrség korábban ötmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a tettesek kézrekerítésére.

Rovatok