Index Vakbarát Hírportál

Nehéz a repülőbaleset áldozatait azonosítani

2009. február 26., csütörtök 15:58 | aznap frissítve

A szerdán Amszterdamban lezuhant török utasszállító ügyében elkezdődött a vizsgálat, a holland hatóságok török kollégáikkal meghallgatják a személyzetet, az utasokat és a szemtanúkat. Az áldozatok, illetve a kritikus állapotban lévő sérültek azonosítása lassan halad.

Legalább kilenc ország állampolgárai tartózkodtak az amszterdami repülőtérnél szerdán szerencsétlenül járt török repülőgépen, közülük 53-an hollandok, 51-en törökök voltak, derült ki a holland hatóságok csütörtöki tájékoztatásából.

Egy német, hét amerikai, három brit, egy-egy thaiföldi, finn, olasz és bolgár utas is tartózkodott a gépen, 15 ember pontos hovatartozását pedig még vizsgálják.

A repülő nem volt
tökéletes állapotban


A katasztrófa előtti egy hét alatt kétszer kellett javítást végezni a szerdán lezuhant török utasszállítón, számolt be róla csütörtökön a török CNN-TURK hírtelevízió.A Boeing 737-800-ast február 18-án kellett először megjavítani, amikor egyik útja után problémát észleltek a fékszárnyainál, február 23-án pedig a pilóták az utolsó pillanatban nem szálltak fel vele, miután valamiért bekapcsolódott fő ellenőrzőrendszere. A hibát még aznap kijavították.

A repülőgépet üzemeltető Turkish Airlines egyelőre nem kommentálta a hírcsatorna értesülését. (FH)

Szerdán lezuhant a török légitársaság gépe az amszterdami Schiphol repülőtéren, a repülő három darabra tört. A szerencsétlenségben kilenc ember életét vesztette, közülük három pilóta volt. A további hat halálos áldozatot, illetve a kritikus állapotban lévő sérültek közül négyet még nem tudtak azonosítani, írja az AP.

Összesen 121 ember részesült orvosi ellátásban, közülük hatnak még mindig kritikus az állapota, 25 ember sérülése tekinthető súlyosnak.

A holland külügyminisztérium úgy tájékoztatta a hágai magyar nagykövetséget, hogy magyar állampolgár szinte bizonyosan nem utazott a lezuhant Boeing 737-esen.

A gép fekete dobozát megtalálták, elemzésre Párizsba küldték, a vizsgálat azonban több hónapig is eltarthat.

Közben a holland hatóságok elkezdték meghallgatni a személyzetet, az utasokat, illetve a szemtanúkat, török szakértők is érkeztek Amszterdamba, hogy segítsék a munkájukat.

Rovatok