Index Vakbarát Hírportál

Bencze: Közel járunk az elkövetőkhöz

2009. március 2., hétfő 20:38

Az utóbbi időkben a romák ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények között négy-öt olyan van, ami szorosan összefügghet egymással, közölte az országos rendőr-főkapitány.

A profilalkotás és a bizonyítékokról alkotott szakértői vélemény is "abban erősít bennünket, hogy közel járunk az elkövetőkhöz" - mondta a romák ellen elkövetett erőszakos cselekményekről Bencze József országos rendőrfőkapitány az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Bencze szerint az elkövetés módja, a sértett személyek lakásainak elhelyezkedése, a helyszínen hagyott számos bizonyíték és a különböző helyszínek között olyan összefüggések vannak, amik alapján arra lehet következtetni, hogy az elkövetők több helyszínen is megjelenhettek, még ha nem is egy csoportról van szó.

Bencze József azt mondta: "túl erős lenne'" sorozatügynek nevezni az ötventagú nyomozócsoport alá összevont 16-17 ügyet. Vannak megoldott ügyek ezek közt, többek között például Faddon és Pátkán is volt Molotov-koktélos ügy, azokat felderítette a rendőrség, mondta Bencze József.

Az országos rendőrfőkapitány, aki a konkrétumokkal kapcsolatos kérdéseket elhárította, a romák ellen elkövetett támadásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: négy-öt ügy függhet össze, ezekben "valamilyen hasonlóság mutatkozik". Az országos főkapitány közlése szerint "nem biztos, hogy kizárólag csak az etnikai verziót kell lenyomozni", az ilyen indítékot csak az elkövetők elfogása és a motívumok felderítése után lehet kijelenteni.

Rovatok