Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a szátoki rendőrverők ellen

2009. március 2., hétfő 19:13 | aznap frissítve

Vádat emelt az ügyészség négy férfi ellen, akik az őket igazoltató rendőrökre támadtak a Nógrád megyei Szátok községben tavaly októberben.

Társtettesként csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádol négy férfit a Salgótarjáni Nyomozó Ügyészség. A bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, mondta Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn.

A vádirat szerint a négy vádlott október 8-án nagyobb mennyiségű pálinkát és sört fogyasztott, majd gépkocsival közlekedett, amikor Szátokon két egyenruhás rendőr állította meg őket közúti ellenőrzésre. Az autó vezetőjénél nem voltak iratok. Az elsőrendű vádlott kiszállt az autóból, szidalmazta a rendőröket, egyiküket meglökte, és megragadta a nyakát.

A kocsiból kiszállt még két férfi, a negyedik pedig gyalogosan érkezett, és együtt kezdték lökdösni a rendőröket, akik leadtak egy figyelmeztető lövést, de hatástalanul. A dulakodás közben a rendőrök egyre messzebb kerültek a szolgálati gépkocsitól, támadóik beszorították őket a közeli fatelepre.

A második figyelmeztető lövés ugyan mérsékelte a támadást, de az újrakezdődött, amikor a rendőr visszatette a tokba a pisztolyt. Eldördült még egy harmadik figyelmeztető lövés is, közben az egyik rendőr mobiltelefonján kért segítséget az ügyelettől, majd megérkezett a rendőri segítség Rétságról.

A nyakán bántalmazott rendőr könnyebb sérülést szenvedett, ezért az elsőrendű vádlottat még könnyű testi sértéssel is vádolják.

A négy férfi közül hárman szátoki lakosok és testvérek, 28, 30 és 31 évesek. A negyedik, romhányi vádlott 25 éves.

Az incidens másnapján a rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lefolytatott vizsgálat szerint a figyelmeztető lövés szükséges, jogszerű, szakszerű és arányos volt. "Enyhébb kényszerítő eszköz alkalmazása a túlerő és az elkövetők ittas állapota miatt eleve kilátástalan volt, hiszen a helyszín közelében szinte pillanatokon belül 80-100 fős tömeg verődött össze" - fogalmaztak, hozzátéve, hogy a tömeget a kisebbségi önkormányzat képviselője is megpróbálta csillapítani.

Az eset másnapján Nógrád megye rendőrfőkapitánya és a rétsági kapitány megbeszélést kezdeményezett a szátoki kisebbségi és települési önkormányzat vezetőivel.

Rovatok