Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a drágakőtolvaj miniszterhelyettest

2009. március 3., kedd 09:07 | aznap frissítve

Hét év börtönre ítélte egy zágrábi bíróság a korábbi horvát védelmi miniszterhelyettest. Vladimir Zagorecet ötmillió dollár (120 millió forint) értékű gyémánt, rubin és más drágakő ellopásában találták bűnösnek.

A vád szerint a drágakövek egy illegális fegyverüzlet részei voltak 1991-ben, amikor Horvátország ellen is fegyverembargót rendelt el az ENSZ. A fegyvereket soha nem kapta meg Horvátország az 1991-től 1995-ig tartó háború idején, a drágakövek maradtak a minisztérium széfjében. Amikor Vladimir Zagorec, aki a horvát hadsereg fegyvervásárlásait intézte 1993 és 2000 között, távozott a posztjáról, a vád szerint vitte magával a drágaköveket, amelyeket nem is könyvelt le.

Zagorec azt állította, hogy a drágakövek soha nem léteztek, és csak ellenfelei koholták a vádakat. A sokszorosan kitüntetett volt tábornok a minisztériumból történt távozása után Ausztriába költözött, ahol ingatlanfejlesztőként meggazdagodott. Nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly márciusban vették őrizetbe az osztrák hatóságok, azután átadták Horvátországnak, annak ellenére, hogy a volt tábornok mindent megtett a kiadatása ellen, még az osztrák legfelsőbb bíróságig is elment.

Rovatok