Index Vakbarát Hírportál

Túl életszagú kommandósgyakorlat Szevasztopolban

2009. április 15., szerda 11:29

Civileket tepertek le és hurcoltak el egy rögtönzött fogolytáborba Szevasztopolban, ahol a hét elején nagyszabású terrorellenes gyakorlat zajlott a titkosszolgálat, a katonai elhárítás és a rendőrség kommandós egységeinek bevetésével. A felháborodott sértettek feljelentést tettek, ám az illetékesek szerint mindenkinek tudnia kellett, hogy mi történik a városban.

Állig felfegyverzett kommandósok özönlötték el hétfőn a Krím-félszigeti Szevasztopol belvárosát, ahol mozikat, szórakozóhelyeket, bevásárlóközpontokat foglaltak el. Többek számára csak utólag derült ki, hogy az ukrán belügyi haderő, a katonai elhárítás, a titkosszolgálat és a rendőrség elitegységeinek terrorellenes gyakorlatáról volt szó.

Többek között az Alfa, a Szokol és a Berkut kommandósainak az lett volna a feladata, hogy "terroristákat" fogjanak el, akik a gyakorlat forgatókönyve szerint az egyik filmszínházat kerítették hatalmukba, ahol túszokat ejtettek. Az álarcos elitkatonák ehelyett gyanútlan és teljességgel beavatatlan járókelőket, köztük külföldi turistákat is a földre tepertek a belvárosi utcákon, s többeket egy rögtönzött fogolytáborrá átalakított színházépületbe hurcoltak el.

Az akció elszenvedői közül sokan sokkos állapotba kerültek. A Komszomolszkaja Pravda szerdai tudósítása szerint a gyakorlat végén a kommandósok mindennemű bocsánatkérés nélkül zavarták otthonaikba az órákon át fogva és fegyverekkel sakkban tartott állampolgárokat.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szevasztopoli hivatalának szóvivője szerint mindenkinek tudnia kellett a gyakorlatról, mivel azt már hetekkel előtte bejelentették a sajtóban. Éppen ezért indokolatlannak tartja azokat a feljelentéseket, amelyeket a meghurcolt sértettek tettek az ügyészségen. Arra a kérdésre, hogy miért nem egy megrendezett helyszínen, beavatott statiszták részvételével rendezték meg a gyakorlatot, az SZBU illetékese azt válaszolta, hogy a terrortámadások sem megrendezett helyszíneken történnek, s ezúttal szándékosan igyekeztek minél életszerűbbé tenni az eseményeket.

Mindamellett egyes illetékesek azon fáradoznak, hogy minél előbb meg nem történtté nyilvánítsák a szevasztopoli kommandós túlkapást. A történtekkel kapcsolatban információs zárlatot rendeltek el, és még azt az internetes fórumot is törölték, amelyen a gyakorlat elszenvedői a tapasztalataikat osztották meg egymással és az olvasókkal.

Rovatok