Index Vakbarát Hírportál

Molotov-koktélokkal támadtak romákat Csehországban

2009. április 19., vasárnap 12:41

Molotov-koktéllal gyújtottak fel egy romák lakta családi házat az észak-morvaországi Vítkovban vasárnapra virradó éjjel: hárman súlyos égési sebeket szenvedtek, egyikük állapota válságos.

A cseh rendőrség közlése szerint a lakók közül egy kétéves kislány teste több mint 80 százalékán égési sebeket szenvedett, életveszélyes állapotban ápolják az ostravai kórházban. Szülei állapota szintén súlyos, de nem életveszélyes.

„Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy egy ismeretlen személy éjfél körül Molotov-koktélokat dobott be az ablakon keresztül a családi házba. A ház szinte teljes egészében leégett” – mondta újságíróknak René Cernohorsky, az opavai rendőrség szóvivője. A bűncselekmény indítéka egyelőre ismeretlen.

A szomszédos házak lakói megpróbálták eloltani a tüzet, de sikertelenül. A tűz terjedését végül a kiérkező tűzoltók akadályozták meg. Csehországban nem ez az első Molotov-koktélos támadás romák ellen, az utóbbi években már történt hasonló eset.

A cseh politikai elit azonnal élesen elítélte a mostani bűncselekményt. Václav Klaus elnök megdöbbenésének adott hangot és "brutális, undorító bűncselekménynek" minősítette az esetet. Mirek Topolánek ügyvezető kormányfő pedig jelezte, hogy a kormány legközelebbi ülésén megtárgyalja a helyzetet, és intézkedéseket hoz az ilyen esetek megakadályozásáért.

Rovatok