Index Vakbarát Hírportál

Tévedett az asztrológus, börtönbe mehet

2009. április 21., kedd 20:28

Tévedett egy bolgár asztrológus, azt jósolta, hogy egy 80 ezer lakosú városban földrengés lesz, végül azonban nem történt semmi. Az ügyészség vizsgálatot indított, ha bebizonyosodik, hogy bűnös rémhírterjesztés és pánikkeltés bűntettében, két év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Vizsgálatot indított a bolgár ügyészség egy híres csillagjós ellen annak megállapítására, hogy nem követte-e el a rémhírterjesztés és pánikkeltés bűntettét egy olyan földrengés előrejelzésével, ami végül is nem következett be.

A dél-bulgáriai Haszkovo városban szombat éjszaka százak aludtak sátrakban vagy autóikban azután, hogy Emil Lestanszki asztrológus azt jósolta, a Richter skála szerint 7-es erősségű földrengés rázza meg a várost aznap éjjel. Látomása szerint a 80 ezer lakosú városra halált és pusztulást hozott volna a rengés azon a napon, amikor az ortodox keresztény bolgárok többsége a húsvétot ünnepli.

A bolgárok nagyon babonásak, a 7,6 millió lakosú országban nagy népszerűségnek örvendenek a médiumok, a javasemberek és a jövendőmondók.

A pánik azonban hamar haragra változott, amikor nem történt földrengés, és sokan azt mondták, pánikkeltésért bíróság elé állítják Lestanszkit. Lestanszki már bocsánatot kért a haszkovóiaktól abban az újságban, amelyben napi asztrológiai előrejelzései jelennek meg.

Az ügyészek gyűjtik a bizonyítékokat hamis információ terjesztése és pánikkeltés ügyében. Az asztrológus akár két év börtönt is kaphat, ha bűnösnek bizonyul a vádakban.

Gioacchino Giuliani olasz tudós hetekkel az április 6-án történt L'Aquila-i földrengés előtt megjósolta a közép-olaszországi katasztrófát, amelyben 294 ember vesztette életét, de őt pánikkeltésért feljelentették a hatóságoknál.

Rovatok