Index Vakbarát Hírportál

Már az idegenlégiónál is keresik a romagyilkosokat

2009. április 24., péntek 08:36 | aznap frissítve

Az országos rendőrfőkapitány szerint "túlságosan biztos kézzel" ölnek embert a romák elleni támadások tettesei. Bencze József a Népszabadságnak elmondta: már az aktív rendőrök, katonák és a francia idegenlégió magyar tagjai között is keresik a gyilkosokat.

A romák elleni támadásokat vizsgáló hetvenfős nyomozócsoport két lehetséges elkövető DNS-ét is rögzítette a bűncselekmény-sorozat különböző helyszínein, de nem találtak egyezést a nyilvántartásban szereplő mintákkal. Bencze József a Népszabadságnak elmondta: meghatározták az orgyilkosok karakterét, eszerint 4-5, a negyvenes éveiben járó, a fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szerzett férfit keresnek. A főkapitány nem kommentálta a lap értesülését, mely szerint a nyomozók újra előveszik azt a listát, amit a katonai elhárítás állított össze a 2002-es móri mészárlás után azokról, akiket annak idején alkalmasnak tartottak a nyolc emberéletet követelő bankrablás végrehajtására.

Bencze közölte: már nemcsak vadászok között keresik őket, hanem volt (és ma is aktív) rendőrök, katonák és a francia idegenlégió magyar tagjai között, de azokat is ellenőrzik, akik részt vettek a délszláv háborúkban.

Csütörtök délután óta számtalan bejelentés érkezett a tiszalöki gyilkossággal kapcsolatban, a bejelentők fekete terepjárókról beszéltek a rendőröknek. A bejelentések mindegyikét megvizsgálták, de bűncselekmény előkészületére utaló adat vagy nyom nem merült fel, mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A bejelentések azután érkeztek, hogy Bencze József országos főkapitány 10 millió forint nyomravezetői díjat szabott ki a tiszalöki gyilkosság után. A rendőrség kérte, hogy tegyen bejelentést, aki április 22-én, 21 óra és 21 óra 30 perc között Tiszalökön, a gyilkosság helyszíne környékén ismeretlen járművet vagy embert látott Tiszalök felől Tiszalök Újtelep felé haladni.

Szerdán késő este agyonlőttek egy 54 éves roma férfit Tiszalökön. Kóka Jenő akkor kapta a halálos lövést, amikor kilépett a házából. Akárcsak a korábbi, romák elleni támadások esetén, itt is autópályához közeli településen, a város vagy falu szélén követték el a bűncselekményt. Hasonlóság az is, hogy a környékbeliek ebben az esetben is láttak felbukkani egy nagy fekete autót. A faluban és a környéken tiszavasvári rendőrökön kívül a bevetési és készenléti rendőrség munkatársai is egész éjjel járőröztek, és most is ott vannak.

Rovatok